6.6 C
Brussel

Vlaams Belang wint in Limburg, N-VA zakt weg

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vandaag bracht Het Belang van Limburg haar jaarlijkse peiling. Hieruit blijkt dat het Vlaams Belang, met ongeveer 26% van de bevraagde kiezers, met kop en schouders boven de andere partijen uitsteekt. De N-VA zakt verder weg naar 18,8%, waardoor er in de provincie Limburg geen V-meerderheid zou zijn. “Ik ben een beetje sip over het resultaat van de N-VA”, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken voor de camera van V-NIEUWS. “Het is misschien het moment om in eigen boezem te kijken.”

Het Vlaams Belang komt met 25,8% uit de bus als grootste partij in Limburg. Op een tweede plaats volgt de verder wegzakkende N-VA met 18,8%. Wat verder opvalt, is dat Vooruit met 14,8% er fors op achteruit gaat ten opzichte van de Limburgse peiling vorig jaar en een stuk minder goed scoort dan in de meest recente nationale peiling. PVDA en cd&v doen het dan weer beter in Limburg met respectievelijk 12,4% en 12,7% van de kiezers achter zich. Onderaan bengelen Open Vld met 7,9% en Groen met 6,5%, ook een stuk slechter dan het nationale peilingsresultaat.

Exact een week voor de ‘Doe ze luisteren‘-protestmeeting is dit natuurlijk een heuse motivatie voor Van Grieken. De reden voor het sterke resultaat is hem dan ook duidelijk. “Ik kan het maar op één manier verklaren. En die factor heet Chris Janssens. Chris is de verpersoonlijking van wat een Vlaams Belanger zou moeten zijn. Bescheiden, hardwerkend, dossierkennis en voetjes op de grond”, verklaart de Vlaams Belang-voorzitter. “Ook al zijn de peilingen bijzonder goed, is hij één ding altijd blijven doen: de gewone Vlaming vertegenwoordigen. En in dit geval: de gewone Limburger.”

Introspectie bij de N-VA

Mochten exact dezelfde resultaten zich doortrekken naar de Vlaamse verkiezingen in 2024, zou dit impliceren dat het Vlaams Belang en de N-VA samen geen zetelmeerderheid zouden hebben. Ook Van Grieken is deze realiteit niet ontgaan, hij hoopt dat de N-VA hierdoor wakker geschud mag worden.

“Ik zit niet in de politiek om anderen peilingen te doen verliezen. Ik zit in de politiek om het Vlaams Belang te doen winnen. Maar ik ben een beetje sip over het resultaat van de N-VA”, besluit Van Grieken. “Het is misschien het moment om in eigen boezem te kijken. Zuhal Demir maakt alleen maar ruzie met iedereen, volgt slaafs de EU en waarom zit ze altijd maar die boeren te pesten?”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen