21.8 C
Brussel

Vlaams Belang wil zakgeld asielzoekers afschaffen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang wil dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) het zakgeld voor asielzoekers afschaft. Wekelijks krijgt elke asielzoeker die in een opvangcentrum verblijft 9,5 euro. Dat zou Vlaams Belang-fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas graag vervangen zien met gemeenschapsdienst. “Schaf dat zakgeld af, en laat asielzoekers in ruil voor hun opvang zelf instaan voor het onderhoud van de opvangcentra”, stelt de fractievoorzitter voor.

Asielzoekers die in een opvangcentrum verblijven verkrijgen in dit land wekelijks 9,5 euro zakgeld per volwassene. Als zij beslissen kleine taken in het opvangcentrum uit te voeren krijgen ze 2 euro extra. Vorig jaar kostte dat in totaal bijna 9 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) opvroeg. In 2022 bedroeg het zakgeld voor alle asielzoekers gemiddeld 405 euro per persoon per jaar. In 2018 was dat ‘maar’ 343 euro.

Bewoners asielcentra inschakelen voor gemeenschapsdienst

Voor Pas vallen de uitgaven niet te verantwoorden. “Zeker wanneer men weet dat het opvangbudget is opgelopen tot de historische en astronomische hoogte van meer dan 861 miljoen euro”, aldus het kopstuk van het Vlaams Belang. Volgens haar moet de praktijk “om cash geld uit te keren aan asielzoekers” meteen stopgezet worden.

“Daarnaast moet gemeenschapsdienst in het asielcentrum verplicht worden”, besluit Pas. “Dat de bewoners van deze centra worden ingeschakeld voor taken zoals het poetsen van de gemeenschappelijke ruimten of maaltijden uitdelen.” Voor Pas zijn die taken niet meer dan logisch en een eerlijke bijdrage voor de gratis opvang die asielzoekers genieten.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen