6.6 C
Brussel

Vlaams Belang wil verbod op te lange dierentransporten

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang diende in het Vlaams parlement een resolutie in om lange dierentransporten te verbieden. Het gaat om boerderijdieren die langer dan acht uren moeten worden getransporteerd naar landen buiten de Europese Unie. Volgens Vlaams Parlementslid Els Sterckx (Vlaams Belang) lijden de dieren te veel tijdens lange transporten en valt zoiets perfect te vermijden.

Langeafstandstransporten veroorzaken veel dierenleed, vaak moeten dieren nog 1.000 kilometer afleggen om geslacht te worden. Daar doen ze langer dan acht uren over, zonder dat veetelers weten wat er precies met hun dieren gebeurt tijdens het transport. De regelgeving daarvoor dateert van 2004 en is daarmee sterk verouderd. Sterckx vindt evenwel dat dit dierenleed perfect kan vermeden worden. “De regering moet initiatieven nemen om transporten van levende dieren te vervangen door transporten van vlees, andere dierlijke producten, sperma of embryo’s.”

Minister Ben Weyts (N-VA) ging in op het voorstel van Sterckx, hij verklaart dat Vlaanderen daar al jaren op aandringt. “Het is duidelijk dat dierenwelzijn op EU-niveau nog niet zwaar genoeg weegt. Ik wil het nakende Europees voorzitterschap aangrijpen om daar verandering in te brengen.” Een nieuwe EU-wetgeving zit in de pijplijn maar dat botst op de veto van acht EU-landen. Zij verdedigen het transport als essentieel deel van de voedselproductie.

Ook landbouwers betreuren de te lange dierentransporten

Landbouwers en veetelers weten vaak niet wat er precies gebeurt met hun dieren tijdens zo’n transport. Voor hen is het economisch ook voordeliger dat de slacht van dieren in eigen land plaatsvindt. “Ik ben ervan overtuigd dat er in Vlaanderen wel draagvlak is voor een verbod, een verbod dat er in bepaalde andere landen niet is omwille van economische belangen”, klonk het bij Sterckx.

Daarbovenop is de wetgeving voor dierenwelzijn buiten de EU vaak niet even grondig als de eigen wetgeving.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen