Het Vlaams Belang reageert in een mededeling positief op de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om ‘affirmative action’ in het hoger onderwijs ongedaan te maken en wil de gelegenheid aangrijpen om ook in Vlaanderen positieve discriminatie volledig te beëindigen.
Amerikaanse universiteiten mogen bij nieuwe studenten niet langer selecteren op basis van ras. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft gisteren immers besloten dat die maatregel ongrondwettelijk is. Het Vlaams Belang wil nu ook in Vlaanderen korte metten maken met positieve discriminatie. “Het kan niet dat de overheid een aanwervingsbeleid aanhoudt dat stoelt op intersectionaliteit en identiteitspolitiek”, zegt Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens.
De beslissing van het Hooggerechtshof kwam er nadat een groep studenten van Aziatische afkomst de positieve discriminatie aanklaagde. Ze stapten naar de rechter en het Hof heeft hen daar nu gelijk in gegeven. “Al jaren kijken Amerikaanse universiteiten afkomst om de diversiteit te vergroten”, zegt Janssens. “De bedoeling is steeds geweest om het aandeel Afro-Amerikaanse studenten te vergroten. Dat een doel op zich noemen is ronduit racistisch.”
Gelijke rechten tussen burgers
Voor het Vlaams Belang is elke vorm van positieve discriminatie ongrondwettelijk. Ook in Vlaanderen. “Het Vlaams Belang ziet geen minderheden, maar kijkt naar de gelijke rechten tussen burgers die verenigd zijn in een volksgemeenschap”, zegt Janssens. “Het kan dus niet dat de overheid een aanwervingsbeleid aanhoudt dat stoelt op intersectionaliteit en identiteitspolitiek.”
“Positieve discriminatie op basis van geslacht, etnische afkomst, seksuele oriëntatie of dergelijke is eenvoudigweg discriminatie en denigrerend ten opzichte van de mensen die erdoor getroffen worden”, aldus Janssens.
Horizontaal en verticaal gelijkekansenbeleid
Janssens zegt daarom dat zijn partij voorstander is van een horizontaal en verticaal gelijkekansenbeleid. “Dat betekent dat elke Vlaming gelijke rechten heeft en dus door de overheid gelijk behandeld moet worden. Dit beleid trekken we horizontaal door in elk beleidsdomein van de Vlaamse overheid. Het beleid van positieve discriminatie – behoudens uitzonderingen zoals aanwervingsquota voor gehandicapten – schaffen we af. Dat trekken we ook verticaal door naar derden.”