14.3 C
Brussel

Vlaams Belang wil internetfraude harder aanpakken

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Door een maatregel van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wordt internetfraude waarvan de schade lager is dan 2.500 euro niet langer wil vervolgd door het West-Vlaamse parket. Vlaams Belang reageert verontwaardigd.

De West-Vlaamse speurders zijn bijzonder ontgoocheld over de maatregel van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) om op basis van het schadebedrag sommige internetfraude al dan niet te vervolgen. “Hun frustratie is heel begrijpelijk”, zegt Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). “De speurders vragen zich terecht af waarom iemand die in twee weken tijd twintig mensen oplicht voor telkens 2.000 euro vanaf nu toch de dans als ontspringt.”

Klassenjustitie

Vlaams Belang vindt dat er sprake is van klassenjustitie. “Wie een groot fortuin op zijn of haar rekening heeft staan en opgelicht wordt voor 5.000 euro krijgt wel een onderzoek, maar een bejaarde met een klein pensioentje die opgelicht wordt voor een bedrag lager dan 2.500 euro niet”, vertelt Dillen.

Volgens het regeerakkoord zou er meer geïnvesteerd moeten worden in Justitie omdat mensen hun rechten gerespecteerd moeten zien, ‘ongeacht de financiële situatie’. Volgens de procureur van West-Vlaanderen gaat het weliswaar om een moeilijke beslissing, maar is deze noodzakelijk omwille van een tekort aan personeel, zowel bij het parket als bij de politie. “De enige correcte reactie is niet het minder vervolgen van internetfraude, maar het investeren in meer mensen en middelen”, besluit Dillen die Van Quickenborne hierover zal ondervragen.

Falende staat

Ook Vlaams parlementslid Sam van Rooy reageert verontwaardigd op Twitter. “België is een falende staat. “Als u een parkeerboete niet betaalt wordt u vervolgd, maar als u het slachtoffer bent van internetfraude en u bent tot 2.500 euro kwijt, dan hoeft u op het gerecht niet te rekenen”, klinkt het.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen