21.4 C
Brussel

Vlaams Belang wil horeca beschermen tegen flessentrekkerij

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vlaams Belang dient twee wetsvoorstellen in die horeca-uitbaters beter zouden moeten beschermen, zo valt te lezen op hun website. Dit doet de partij omdat het fenomeen van flessentrekkerij na de coronajaren 2020 en 2021 terug in opmars is.

Uit cijfers die fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) blijkt dat flessentrekkerij steeds frequenter voorkomt. Dat is een misdrijf waarbij klanten weigeren de rekening te betalen. “Voor het eerste semester van 2022 alleen al werden er meer gevallen van flessentrekkerij geregistreerd dan voor heel 2021 samen”, aldus Pas. Vooral in de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen blijkt flessentrekkerij een probleem te zijn.

Hopeloos verouderde wet

“Maar bij de consumptie van alleen alcoholische dranken heeft de horeca-uitbater geen juridische grondslag om de consument te laten veroordelen” stelt Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). “Een oude wet uit 1939 bepaalt immers uitdrukkelijk dat ‘een vordering in rechte tot betaling van dronkenmakende dranken die verbruikt worden in drankgelegenheden’ niet ontvankelijk is. Die besluitwet moest tijdelijk zijn maar geldt nog altijd.”

Ook spreekt het Strafwetboek enkel over personen die ‘zich in een daartoe bestemde inrichting dranken of spijzen laat opdienen’. “Ook deze wet is behoorlijk achterhaald” vervolgt Dillen. “Dat betekent dat take-away restaurants of leveringen aan huis hier niet onder zouden vallen.”

Twee nieuwe wetsvoorstellen

Het Vlaams Belang diende daarom twee wetsvoorstellen in. Enerzijds om het misdrijf van flessentrekkerij uit te breiden naar take-away en leveringen aan huis, en anderzijds om de uitzonderingsregel uit 1939 te schrappen zodat ook onbetaalde rekeningen van alcoholische dranken zouden kunnen worden ingevorderd.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen