13.6 C
Brussel

Vlaams Belang wil gsm tijdens school “aan de kant laten”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

“Wij pleiten voor het Nederlands model, waar in overleg met alle scholen, wordt geadviseerd om de smartphone tijdens de schooluren aan de kant te laten.” Dat liet Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) weten maandag in De Afspraak (VRT). Voor een regelrecht verbod pleit Beckers niet, maar de funeste impact van de gsm op het mentaal welzijn, rust, aandachtsvermogen en het brein van kinderen valt moeilijk te miskennen, luidde het.

Op het kabinet van Franse president Emmanuel Macron ligt een studie voor met adviezen om het schermgebruik bij kinderen en jongeren in te perken. De Franse president wil namelijk vat krijgen op de schermtijd van de Franse jeugd. Een verbod op sociale media voor jongeren tot 15 jaar ligt ook op zijn werktafel.

Beckers liet evenwel een genuanceerd geluid klinken. Er wordt immers te veel parentale verantwoordelijkheid afgeschoven op de staat, vindt de Limburgse. Een volledig verbod, op of buiten de school, vindt ze daarom verregaand. “Een verbod op smartphones voor kinderen, het verplichten van kinderopvang of de lege brooddozen: telkens gaat het over ouderlijke verantwoordelijkheden die blijkbaar moeten worden overgenomen door de overheid. Dit zijn te extreme maatregelen.”

Maar Beckers duidt ook op de negatieve invloed die te veel schermtijd en sociale media hebben op kinderen. Ze rekent daarbij enerzijds op de ouders die kinderen verantwoord opvoeden en gsm-gebruik beperken. Anderzijds “pleiten [wij] voor het Nederlands model, waar in overleg met alle scholen, wordt geadviseerd om de smartphone tijdens de schooluren aan de kant te laten”, aldus nog Beckers in de VRT-studio maandag. “Dat werkt én voorkomt afleiding.”

Lees ook:

“Schermgebruik reguleren is aan ouders, niet overheid”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen