Deze week trokken een aantal vzw’s aan het station Brussel-Zuid opnieuw aan de alarmbel. De reden zijn herhaaldelijke incidenten en geweld die de buurt opschrikken, zo meldt het Vlaams Belang in een persmededeling. De partij pleit er daarom voor om de buurt de saneren. “De wijk is een stort geworden waar criminelen, illegalen en drugsgebruikers vrij spel krijgen”, reageert fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael. “Buurtbewoners hebben geen nood aan participatieve rondetafelgesprekken, maar aan een lik-op-stukbeleid die criminelen uit het straatbeeld verwijderen.”
Reeds in maart trokken verschillende buurtbewoners aan de alarmbel over de situatie in de Jamarlaan te Sint-Gillis. De straat ligt op een boogscheut van het Zuidstation. Openbaar druggebruik, overvallen, sluikstorten en illegaliteit zijn er geen uitzondering. Wie zich in de buurt waagt, ziet dagelijks leeggeroofde rugzakken of spuiten die de chronische onveiligheid aantonen. Ditmaal laten de opvangdiensten rond het Zuidstation weten dat ze geconfronteerd worden met herhaaldelijk geweld tegen het personeel.
Passieve bestuursniveaus
De problemen zijn al enige tijd bekend, dat blijkt onder meer uit de politieacties waarbij tientallen illegalen werden opgepakt. “Maar de criminelen en de druggebruikers die het leven van de buurtbewoners zuur maken, wisten blijkbaar aan de controles te ontsnappen” zegt Lootens-Stael. “Over de problemen in de Jamarlaan interpelleerde ik deze week nog Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) in het Brussels Parlement. Hij verwees met weinig overtuigingskracht naar het stadsvernieuwingscontract ‘Rondom het Zuidstation’”.
Dat park moet de sociale samenhang en het veiligheidsgevoel in de buurt versterken. De Brusselse bestuursniveaus staan echter passief tegenover een effectieve aanpak van de problemen. Het is duidelijk dat er kwetsbare personen geronseld worden door dealers, maar toch weigeren de overheden actie te ondernemen.
Saneringsbeleid
Het Vlaams Belang is van oordeel dat er eerst een saneringsbeleid moet zijn alvorens men kan nadenken over een eventuele herinrichting van de wijk. “De situatie rond het Zuidstation is een vicieuze cirkel die enkel doorbroken kan worden met een fysieke verwijdering van criminelen, illegalen en druggebruik”, besluit Lootens-Stael. “Wie strafbare feiten pleegt, hoort in de gevangenis, niet op hetzelfde bankje waar hij gisteren zat. Momenteel is het dweilen met de kraan open. In een latere fase, wanneer de wijk volledig bevrijd is van criminaliteit, kan men nadenken over een herbestemming van de verloederde buurt en deze attractief maken voor toeristen en bezoekers.”
"De wijk is een stort geworden waar criminelen, illegalen en drugsgebruikers vrij spel krijgen. Buurtbewoners hebben geen nood aan rondetafelgesprekken, maar aan een lik-op-stukbeleid die criminelen uit het straatbeeld verwijderen." @DominiekLootenshttps://t.co/NlcRFPy4AI
— Vlaams Belang (@vlbelang) May 27, 2023
Lees ook:
Brussel-Noord: In plaats van veilige buurt komen er 16 ‘safe places’