10.4 C
Brussel

Vlaams Belang wil bodycams voor buschauffeurs

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Gisteren heeft een 35-jarige man die onder elektronisch toezicht staat, een chauffeur van De Lijn geïntimideerd en fysiek aangevallen. De bestuurder diende slachtofferzorg te krijgen. “Ons openbaar vervoer moet veilig zijn voor de reizigers en voor het personeel”, reageert Vlaams Parlementslid Wim Verheyden (Vlaams Belang) in een mededeling. “Daar is een krachtig lik-op-stukbeleid voor nodig.” Het Vlaams Belang stelt ter bescherming van de buschauffeurs onder meer bodycams voor.

“Een zoveelste daad van geweld op de bussen van De Lijn, maar Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) miskent steeds opnieuw het probleem”, vervolgt Verheyden. “Haar gepamper geeft nochtans geen enkel soelaas, integendeel.”

Het Vlaams Belang stelt concrete maatregelen voor in de aanpak van de agressie en herhaalt haar pleidooi om alle buschauffeurs met bodycams uit te rusten, zoals men dat eerder al deed met de controleurs. “Dit werkt niet alleen positief als een afschrikkingseffect, maar het faciliteert ook de opsporing van de daders”, klinkt het.

Inzetten op veiligheid

Om de veiligheid op bus, maar ook op tram en trein te garanderen, pleit het Vlaams Belang ook voor snelrecht, een tijdelijk of definitief toegangsverbod voor personen die zich ernstig misdragen en een consequente gerechtelijke recuperatie van de kosten voor vandalisme en arbeidsongeschiktheid van chauffeurs. Ook moet er volgens de partij een aparte bus-, tram- en metrobrigade van de politie komen die focust op het veilig houden van het openbaar vervoer door middel van meer controle op zwartrijden en kordatere handhaving.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen