5.8 C
Brussel

Vlaams Belang wil betere controle van farma-industrie rond kankermedicatie

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang vraagt dringende actie met betrekking tot de exploderende kosten voor nieuwe kankermedicijnen. Cijfers die De Morgen opvroeg bij het RIZIV tonen immers duidelijk aan dat medicamenten tegen kanker nagenoeg onbetaalbaar worden. 

De kostenstijging is omvangrijk. In 2014 gaf het RIZIV nog 338,3 miljoen euro uit aan innovatieve kankermedicijnen, in 2021 ging het al om 1,4 miljard. “Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaat hierin zeker niet vrijuit”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang). “Hij heeft steeds nagelaten de nodige controle uit te oefenen op de farmaceutische bedrijven.”

Het Vlaams Belang eist dan ook dat Vandenbroucke veel meer controle uitoefent op de farmaceutische bedrijven.

Sneppe wil farmaplan

“Het ontbreken van een goed onderhandeld farmaplan is één van de oorzaken van de onaanvaardbare prijsstijgingen”, vervolgt Sneppe. Ook wil Sneppes partij de ziekenhuisfinanciering herzien. “Die zorgt er immers voor dat oncologen beloond worden wanneer ze meer innovatieve geneesmiddelen voorschrijven. En dat kan niet de bedoeling zijn, zeker omdat ondertussen voldoende rapporten, zoals van Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg en het Europees Geneesmiddelenbureau, aantonen dat de nieuwe medicatie vaak niet tot levensverlenging of levensverbetering leidt.”

Sneppe lijkt daarbij inderdaad ondersteuning te krijgen door de cijfers. Onderzoek van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gaf aan dat nauwelijks een derde van de medicijnen zorgde een kleine levensverlenging, en slechts één tiende voor een verbeterde levenskwaliteit.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen