13.3 C
Brussel

Vlaams Belang wil banden met Frans-Vlaanderen verbeteren

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang wil dat Vlaanderen de banden met Frans-Vlaanderen aanhaalt om er de Vlaamse cultuur en het Nederlands te promoten. “Heel wat Frans-Vlamingen zijn trots op hun Vlaamse afkomst”, zegt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder. “Ik denk dat de geschiedenis van Frans-Vlaanderen hier nog te weinig gekend is.”

In het Vlaams Parlement heeft het Vlaams Belang Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) ondervraagd over de bescherming van het Nederlands in Frans-Vlaanderen. Vorig jaar deed de partij dat ook al, naar aanleiding van een omzendbrief in Frankrijk.

In die brief stond het West-Vlaams, naast andere regionale talen, benoemd als een te beschermen en te onderwijzen taal. Het Standaardnederlands stond daar toen niet in vernoemd. Volgens Jambon zijn er het afgelopen jaar hieromtrent heel wat initiatieven genomen en zijn er verdere gesprekken gepland tussen de Vlaamse en Franse overheid.

Trots op de Vlaamse afkomst

“Heel wat Frans-Vlamingen in Frankrijk zijn vandaag nog heel trots op hun Vlaamse afkomst”, zegt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder. “Er is niet alleen de taal, maar er is ook het rijke verenigingsleven in Frans-Vlaanderen, zoals het Comité Flamand de France, de Andries Steven Kring, enzovoort. Dat is op het vlak van erfgoed en cultuur bijzonder relevant voor Vlaanderen.”

Daarom stelt het Vlaams Belang voor om een inventaris te maken met verschillende Frans-Vlaamse verenigingen en met hen samen te werken. “Ik denk dat de geschiedenis van Frans-Vlaanderen hier nog te weinig gekend is”, zegt Slagmulder. “Wij steunen alle initiatieven die tot doel hebben die waardevolle kennis niet verloren te laten gaan.”

“Bovendien is kennis van het Nederlands voor Frans-Vlamingen ook nuttig voor de grensoverschrijdende arbeidsmarkt. Het Vlaams Belang pleit er daarom voor dat de Nederlandse Taalunie initiatieven neemt om de taalkennis bij onze Frans-Vlaamse zuiderburen te versterken”, aldus Slagmulder.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen