22.2 C
Brussel

Vlaams Belang wil alle slachtoffers van partnergeweld beschermen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang steunde eerder deze week een wetsontwerp dat moeten leiden tot meer kennis en onderzoek over partnermoord. Daarnaast moet er een betere bescherming voor de slachtoffers komen, zo meldt de partij in een persbericht. Maar we hebben wel bedenkingen met het uitgangspunt ervan”, zegt Kamerlid Steven Creyelman (Vlaams Belang). “Het wetsontwerp spreekt van ‘feminicides’, maar partners worden niet vermoord omwille van hun vrouw-zijn.”

Het voorstel ter preventie en bestrijding van feminicides en gendergerelateerde doding werd op 7 juni besproken in de commissie voor Gezondheid en Gelijke Kansen. “Het is goed dat er een wetenschappelijk comité zal worden opgericht, en dat er een opleiding voor politie en gerecht zal komen”, vindt Creyelman. “We moeten inzetten op het verzamelen van gegevens.”

Mannelijke slachtoffers

In België vinden er 30 partnermoorden per jaar plaats. In ongeveer 90% van de gevallen is een vrouw het slachtoffer. “Maar uiteraard kunnen ook mannen het slachtoffer zijn van partnergeweld en partnermoorden, en mannen zijn ook niet steeds de daders”, analyseert Creyelman. “Maar het wetsontwerp gaat er wel verkeerdelijk van uit dat de oorzaak ervan te vinden is in het feit dat het slachtoffer een vrouw is. Ze zouden dus vermoord worden omwille van hun vrouw-zijn.” Het Vlaams Belang vindt de term ‘feminicide’ dan ook niet gepast. Geweld waarvan een bepaald geslacht slachtoffer is, wordt daarom beter omgezet naar gendergerelateerd geweld. 

Steun

Het Vlaams Belang steunt het wetsontwerp echter wel. De Vlaams-nationalistische partij wil dat slachtoffers, van welk geslacht dan ook, beter worden beschermd tegen (ex-)partners in toxische relaties. “Het is een stap in de goede richting”, besluit Creyelman. “En elk initiatief dat kan bijdragen tot een bredere en betere aanpak van deze problematiek, verdient wat ons betreft minstens het voordeel van de twijfel.” 

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen