21.8 C
Brussel

Vlaams Belang wil af van kernuitstap

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een recent rapport van netwerkbeheerder Elia wijst op de gebrekkige impact van het akkoord dat de federale regering sloot omtrent de verlenging van de twee jongste kernreactoren. Uit dat rapport blijkt onder meer dat de bevoorrading niet verzekerd is, zo meldt het Vlaams Belang in een persbericht. “We weten al jaren dat meer elektrische wagens en warmtepompen willen niet rijmt op kerncentrales sluiten”, reageert Vlaams Belang-Kamerlid Reccino Van Lommel. “Een beperkte verlenging van de twee jongste reactoren lost het probleem dat met de kernuitstap gecreëerd wordt niet op.” De partij wil dan ook af van de Wet op de Kernuitstap.

De federale regering maakte donderdag bekend dat ze tot een akkoord gekomen is met Engie, de uitbater van de kerncentrales in ons land. De twee jongste reactoren van Doel 4 en Tihange 3 zouden daardoor 10 jaar langer kunnen openblijven. 

Kritiek

Het Vlaams Belang stelt zich al enige tijd kritisch op tegenover het akkoord en wordt nu ook bijgetreden door Elia. De netwerkbeheerder berekende immers dat de doorbraak van elektrische wagens en warmtepompen, aangevuld met de stijgende vraag naar elektriciteit vanuit de industrie, ertoe zal leiden dat tegen 2034 nog 3,5 gigawatt (GW) extra capaciteit nodig zal zijn. “We zeiden het gisteren al: dit bewijst de gevolgen van het amateurisme in het dossier van de kernuitstap”, vindt Van Lommel. “De regering heeft de mond vol van elektrificatie, maar wordt onophoudelijk ingehaald door de realiteit. Elektrificatie is eenvoudigweg niet mogelijk zonder voldoende propere energie en dat kan enkel met kernenergie.”

Kernuitstap

Het Vlaams Belang is vragende partij om de Wet op de Kernuitstap naar de prullenmand te verwijzen. Die wet bepaalt onder meer dat nieuwe investeringen in de nucleaire capaciteit niet mogelijk zijn. “Dat is compleet waanzinnig”, besluit Van Lommel. “Enkele groene radicalen gijzelen onze hele energietoekomst en de federale regering kijkt ernaar en volgt gedwee. Het wordt tijd dat Vlaanderen haar eigen energieonafhankelijkheid garandeert. Daarvoor moeten we zo snel mogelijk komaf maken met de kernuitstap in het geheel.”

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen