22.2 C
Brussel

Vlaams Belang wil actie ondernemen tegen Chinese spionage in hoger onderwijs

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De universiteit van Luik zal vanaf december haar samenwerking met het Chinese Confuciusinstituut stopzetten. Er is mogelijk sprake van spionage van de Chinese overheid. “Onze hogescholen en universiteiten hebben veel te lang hun kennis blindelings met China gedeeld”, zegt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) in een persmededeling. “Het is goed dat die naïviteit eindelijk verdwijnt. Het Vlaams Belang pleit al langer voor een assertievere houding jegens het Chinese regime.”

Het Chinese Confuciusinstituut is al sinds 2006 actief op de universiteit van Luik. Die kondigt nu aan dat het de samenwerking vanaf december zal stopzetten. De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB) besloten in 2019 om hetzelfde te doen. Die beslissing werd toen genomen nadat de directeur van het Chinese instituut verdacht werd van spionage.

Het officiële doel van het Confuciusinstituut is het ‘bijbrengen’ van de Chinese taal en cultuur aan studenten. De instelling wordt echter al langere tijd verdacht van spionage. In 2022 vroeg het Europees Parlement nog aan België om zijn maatregelen tegen spionage te herzien. Bovendien was er toen de expliciete vraag om de samenwerking met het Chinese instituut stop te zetten. 

Spionage op universiteiten en hogescholen

“Onze hogescholen en universiteiten hebben veel te lang hun kennis blindelings met China gedeeld”, zegt Slagmulder. “Vorig jaar bleek nog dat Vlaamse universiteiten de voorbije jaren meegewerkt hebben aan meer dan zesduizend studies van Chinese universiteiten die werken voor het Chinese Volksbevrijdingsleger of voor de Chinese inlichtingendienst. Het is goed dat die naïviteit eindelijk verdwijnt.”

Het Vlaams Belang stelt zich al langer vragen bij de Chinese spionage op universiteiten en hogescholen. Die beperkt zich wellicht niet tot de universiteit van Luik, maar heeft ook vertakkingen in Vlaanderen. “De hogeschool van West-Vlaanderen (HoWest) onderhoudt wel nog een samenwerking met het Confuciusinstituut”, weet Slagmulder. “Ik zal de Vlaamse regering dan ook bevragen wat zij hier van vindt. Voor ons is het duidelijk dat Vlaamse kennis niet zomaar uit handen mag gegeven worden aan autoritaire regimes.”

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen