11.5 C
Brussel

Vlaams Belang wil aantal Kamerleden drastisch verminderen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang heeft een voorstel tot grondwetswijziging ingediend dat het aantal Kamerleden drastisch wil reduceren. Dat meldt de partij in een mededeling. “We doen dit in afwachting van een definitieve ordelijke opdeling van België en van het opdoeken van de Kamer en de Senaat”, zegt Kamerlid Joris De Vriendt (Vlaams Belang).

De Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers telt sinds 1995 honderdvijftig leden. Dat betekent dat er, met een bevolking van 11,59 miljoen inwoners, één federaal parlementslid per 77.000 inwoners is. “Dat is een pak meer dan in onze buurlanden”, zegt De Vriendt. In Frankrijk en Nederland is er immers één parlementslid per 117.000 inwoners. De Duitse Bundestag voorziet dan weer één volksvertegenwoordiger per 113.000 inwoners.

“Voor België zou dit betekenen dat het aantal Kamerleden zou worden teruggebracht tot 101 leden”, aldus De Vriendt. “Een reductie in het aantal Kamerleden zal gunstige effecten hebben op zowel de kwaliteit van het parlementaire werk, als op de overheidsfinanciën.” Volgens De Vriendt is het de plicht van de overheid om, in tijden van van budgettaire krapte, te besparen op het al te grote overheidsapparaat. “Zeker na de overdracht van heel wat bevoegdheden naar de gewesten is zo’n afbouw te verantwoorden.”

Niet iedere stem is evenveel waard

Daarnaast stelt het Vlaams Belang ook voor om de verdeling van Kamerzetels tussen Vlaamse en Waalse partijen democratischer te laten verlopen. “België is een manke democratie waar niet iedere stem evenveel waard is. Zo hebben de politieke partijen bezuiden de taalgrens opvallend minder stemmen nodig om een federale Kamerzetel in de wacht te slepen” zegt De Vriendt.

Tijdens de federale verkiezingen van 2019 behaalde de PS in totaal 641.623 stemmen. Daarvoor kregen ze twintig zetels in de Kamer. Het Vlaams Belang, dat 810.177 kiezers kon bekoren, 170.000 méér dan de PS, kreeg in ruil net twee zetels mínder.

“Het feit dat het aantal zetels per kieskring wordt verdeeld volgens de totale bevolking, en niet volgens het aantal mensen dat mag stemmen, zorgt voor deze enorme scheeftrekking”, besluit De Vriendt. Zowel het aantal Kamerleden als de berekening van de zogenaamde ‘federale kiesdeler’ wordt geregeld in artikel 63 van de Grondwet. Het Vlaams Belang dient nu een voorstel in om dit Grondwetsartikel voor herziening vatbaar te verklaren.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen