14.3 C
Brussel

Vlaams Belang waarschuwt voor Chinese spionage

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang waarschuwt in een persmededeling voor inmenging en spionage van de Chinese Communistische Partij in Vlaanderen. Via lobbygroepen en verdoken beïnvloedingstechnieken tracht China de autonomie van Europa in het algemeen en Vlaanderen in het bijzonder te ondermijnen en economisch te chanteren. “De onafhankelijkheid van een volk nastreven betekent ook actief ongewenste buitenlandse invloeden tegengaan”, stelt Kristof Slagmulder, Vlaams volksvertegenwoordiger voor het Vlaams Belang.

Slagmulder benadrukt dat Vlaanderen en België interessante doelwitten zijn voor politieke inmenging en spionage, omdat ze verschillende strategische sectoren hebben die buitenlandse overheden zouden kunnen interesseren. “Vlaanderen heeft enkele zeer gespecialiseerde industrieën en projecten zoals MYRRHA. Daarnaast hebben wij hier verschillende internationale instellingen, zoals de EU en de NAVO. We moeten waakzaam blijven”.

Spionage op de unief

“Vlaanderen moet actief nadenken over potentiële dreigingen. Eén ervan die vaak over het hoofd gezien wordt, is het inzetten van studenten”, legt Slagmulder uit. “Ze lijken onschuldig, kunnen gaan en staan waar ze willen en kunnen ingezet worden om de Chinese communistische partij te dienen.”

In cijfers die Slagmulder opvroeg bij minister van Onderwijs Ben Weyts bleek dat het aantal Chinese studenten in het Vlaams hoger onderwijs op 10 jaar tijd verdrievoudigd was. “Wanneer men aan spionnen denkt, denkt men vaak aan films zoals James Bond, maar dit klopt echter niet”, gaat Slagmulder verder. “Vaak zijn dit diplomaten, lobbyisten, journalisten, werknemers, bedrijven of zelfs studenten die actief informatie vergaren om door te geven aan een inlichtingenofficier.”

Vlaamse en Europese autonomie behouden

Slagmulder waarschuwt dat alle middelen ingezet kunnen worden om een land tijdens een conflict te verzwakken, zelfs ogenschijnlijk onschuldige en subtiele middelen. Daarom streeft het Vlaams Belang ernaar om veiligheidsprocedures te versterken en de samenleving meer bewust te maken van inmenging, spionage en invloeden van de Chinese communistische partij.

Het Vlaams Belang wil ervoor zorgen dat Vlaanderen en Europa strategische en politieke autonomie behouden en bedreigingen verminderen. “We moeten daarom onze kennis veilig houden en actief werk maken van een veiliger Vlaams hoger onderwijs door de procedures van Chinese studenten te optimaliseren en eventueel te verstrengen”, voegt Slagmulder nog toe.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen