Het Vlaams Belang heeft aan minister-president Matthias Diependaele (N-VA) gevraagd om een grondig onderzoek te laten uitvoeren via een audit. Deze audit zou moeten nagaan of het waar is dat Vlaamse ministers gemeentebesturen benadelen afhankelijk van hun politieke kleur. “Wij vragen ons oprecht af of de gemeentebesturen waar het Vlaams Belang deel van uitmaakt, gaan kunnen rekenen op een eerlijke behandeling”, stelt Chris Janssens (Vlaams Belang). Dat meldt het Vlaams Belang in een partijmededeling.
De laatste weken stelden lokale politici en politicologen vol overtuiging dat gemeentebesturen met een ‘ongewenste’ politieke samenstelling door de Vlaamse regering zouden worden benadeeld. Men voerde dit vooral aan als reden om Vlaams Belang-mandatarissen uit coalities te weren.
Jean-Marie Dedecker (LDD) heeft in interviews zelfs openlijk erkend dat hij in Middelkerke afzag van een coalitie met Vlaams Belang uit vrees dat “het systeem zou terugslaan” en dat zijn projecten dan geen steun meer zouden krijgen.
De uittredende burgemeester van Ranst, Johan De Ryck (N-VA), klonk nog dreigender: “Dossiers uit Ranst zullen bij de Vlaamse regering niet bepaald boven op de stapel terechtkomen.”
Financiële middelen gebaseerd op vriendjespolitiek
Om die reden vroeg Chris Janssens (Vlaams Belang) vandaag in het Vlaams Parlement aan Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) of de talrijke beweringen over de toekenning van subsidies op basis van vriendjespolitiek waar zijn.
“Zullen de scholen in Ninove nu bijvoorbeeld langer moeten wachten op infrastructuursubsidies? Zal Ranst nog wel kunnen rekenen op Vlaamse middelen om de wegen daar verkeersveilig te maken?”, vraagt Janssens zich af. “Het is toch niet onlogisch dat we dat nu afvragen?”
“Ik vraag Diependaele ook om een audit te organiseren die moet aantonen in welke mate ministers daadwerkelijk gelden verdelen op basis van niet-objectieve criteria en of de huidige regelgeving dergelijke praktijken wel voldoende uitsluit”, aldus de Vlaams Belang-ondervoorzitter.