15.7 C
Brussel

Vlaams Belang vormt Europese coalitie tegen migratiepact

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Woensdag werd de ‘Cross-Party Migration Working Group’ in het Europees Parlement opgericht door partijen die een einde willen maken aan de “verplichte migratiequota” van de EU via haar migratiepact. In plaats daarvan willen zij een Australisch model waarbij boten worden teruggestuurd. Dat meldt het Vlaams Belang zelf in een persmededeling.

De werkgroep bestaat uit partijen van de ID-fractie, waartoe ook het Vlaams Belang behoort, partijen van de ECR-fractie en onafhankelijke partijen. De parlementsleden hopen via deze groep een invloed uitoefenen op de onderhandelingen. Tom Vandendriessche, die in het Europees Parlement zetelt voor het Vlaams Belang, waarschuwde via Twitter voor een Marrakeshpact 2.0.

Naast het Vlaams Belang maken ook partijen uit Duitsland, Polen, Spanje, Zweden, Hongarije, Bulgarije, Frankrijk, Italië en Roemenië deel uit van de Cross-Party Migration Working Group. De groep vergadert nu wekelijks om voorstellen te formuleren voor een ander en duurzaam migratiebeleid.

Tegen het EU-migratiepact

Het nieuwe EU-migratiepact wordt verdedigd door de fractie van de Europese Volkspartij, waartoe ook de Vlaamse cd&v behoort. Volgens het Vlaams Belang en zijn bondgenoten blijkt hier sprake van schizofrenie bij de Vlaamse christendemocraten. Er klinken immers grote woorden en aankondigingen bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) over haar bevoegdheid, maar in realiteit blijken de grenzen wagenwijd open te staan, zo klinkt het bij de rechtsnationalisten.

“Burgers hebben het recht te weten wie de deal steunt die de EVP heeft gesloten met socialisten, groenen en liberalen met open grenzen”, stelt Charlie Weimers, die in de Europese ECR-fractie zetelt en lid is van de Cross-Party Migration Working Group.

De rechtse Europese Parlementsleden zijn tot slot van mening dat het EU-migratiepact te veel bescherming biedt aan asielzoekers en illegale migratie aanmoedigt. Vandendriessche hoopt dan ook dat er door middel van een krachtige coalitie van parlementsleden uit heel Europa invloed kan worden uitgeoefend op de onderhandelingen zodat het pact kan worden verhinderd.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen