13.4 C
Brussel

Vlaams Belang viseert lokale asielopvang-initiatieven de Moor

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas spreekt zich uit tegen de plannen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) om bijkomende lokale opvanginitiatieven voor asielzoekers te creëren in Vlaanderen. “Los van de vraag of het wel netjes is ten opzichte van Vlamingen die al jarenlang op een wachtrij staan voor een sociale woning, creëert het bovendien een aanzuigeffect.” Nicole de Moor wil via de lokale opvang immers bijna 7.000 extra opvangplaatsen maken, bovenop de tienduizenden die er federaal al bestaan, maar volzet zijn.

Nieuw is het voorstel van de Moor niet. Het is immers niet de eerste keer dat lokale besturen opgeroepen worden om (extra) lokale opvanginitiatieven in te richten. In totaal wil De Moor circa 6.600 lokale opvangplaatsen extra voorzien bovenop de tienduizenden federale en volzette opvangplaatsen. Het enthousiasme van de gemeenten bleef daarvoor bijzonder beperkt, zelfs op plaatsen waar haar eigen partij de burgemeester levert.

Dat hoeft niet te verbazen gezien de gemeenten nu al aan hun limiet zitten en amper nog plaats vrij kunnen maken. Twee maanden geleden bleek nog dat 75 procent van de lokale besturen niet warm liepen om nieuwe asielzoekers op te vangen. Nathalie De Bast, woordvoerster van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), wees er toen op dat de gemeentebesturen op de privémarkt zouden moeten huren en zo zouden moeten “concurreren met hun eigen inwoners, die het al moeilijk hebben om een huurhuis te vinden.”

Als maar groter wordende problemen

Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas reageert op beslissing. “Mogelijk is de Moor niet op de hoogte van de crisis op de woningmarkt, met astronomische huurprijzen tot gevolg. Mogelijk interesseren de problemen van onze eigen mensen haar volstrekt niet. […] Los van de vraag of het wel netjes is ten opzichte van Vlamingen die al jarenlang op een wachtrij staan voor een sociale woning, creëert het bovendien een aanzuigeffect.”

Daardoor zouden de problemen alleen maar groter worden volgens Pas. “Hoeraberichten over extra lokale opvanginitiatieven zijn dan ook niet alleen voorbarig”, besluit ze. “Ze zijn […] ronduit misplaatst.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen