5.8 C
Brussel

Vlaams Belang verzet zich tegen bedreiging van Mercosur-akkoord

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Deze week werd in de commissie Buitenlandse Zaken de resolutie van de N-VA met betrekking tot het Mercosur-vrijhandelsakkoord besproken. De partij pleit ervoor het verdrag onmiddellijk goed te keuren, zonder heronderhandeling. Het Vlaams Belang verzet zich evenwel tegen het landbouwluik van het akkoord, vanwege de bezorgdheden binnen onze eigen landbouwsector, zo stellen zij in een persmededeling.

“Vanuit neoliberaal vrijhandelsdenken wil die partij dit soort verdragen zonder slag of stoot goedkeuren”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Erik Gilissen. “Wij plaatsen echter de terechte bezwaren van onze suiker- en veeteelt voorop.”

Eigen voedselproductie eerst

Gilissen benadrukt dat ze zich uitsluitend richten op kritiekpunten met betrekking tot de landbouwcomponent van het vrijhandelsakkoord en niet het volledige verdrag willen afwijzen. Het Vlaams Belang is dus niet tegen vrijhandel op zich, maar stelt dat dit niet ten koste mag gaan van hun eigen duurzame, familiale landbouwsector. “Wij willen ook resoluut kiezen voor lokale voedselproductie, om de soevereiniteit over onze industrie te bewaren”, voegt Gilissen toe.

De Mercosur-landen, bestaande uit Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela, vormen een douane-unie in Zuid-Amerika. In Zuid-Amerika gelden andere productienormen, met gevolgen voor de Vlaamse suiker- en veetelers. “Zij vrezen namelijk voor hun concurrentiekracht, omdat de strenge Europese milieu- en klimaatnormen die zij moeten handhaven niet voor de Zuid-Amerikaanse import gelden”, vervolgt Gilissen. “Zo betogen onze suiker- en veetelers dat het akkoord een inkomensverlies van 7 miljard zou betekenen voor de sector, terwijl ze nu al onder de leefbare prijs produceren.”

Dierenrechten en Mercosur

Het Vlaams Belang stelt zich verder ook vragen bij het dierenwelzijn in het kader van het Mercosur-akkoord. Daarom diende de partij eerder al een resolutie in om dit luik van het akkoord te verwerpen. “Dierenwelzijnsnormen gelden misschien bij ons, maar dat is veel minder het geval in Zuid-Amerika”, voegt Gilissen er nog aan toe.

“De hele Braziliaanse vleesindustrie bereidt zich nu voor om massaal te exporteren naar de EU en dat zal dus aan de andere kant van de oceaan onnoemelijk dierenleed veroorzaken. Omwille van al die bekommernissen kunnen wij de resolutie van de N-VA dus niet goedkeuren en hebben wij ons eigen voorstel ingediend om het landbouwluik van Mercosur te verwerpen”.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen