13.3 C
Brussel

Vlaams Belang verontrust over spanningen tussen China en Taiwan

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang maakt zich in een persmededeling zorgen over de bedreigende taal die uit Peking komt met betrekking tot Taiwan. China heeft via kolonel Tan Kefei, de woordvoerder van het Ministerie van Defensie, verklaard dat het de militaire training en voorbereidingen zal versterken. “Na alle recente militaire oefeningen en dreigingen tegen Taiwan, kan je dit als een quasi-oorlogsverklaring beschouwen”, stelt Annick Ponthier, Kamerlid voor het Vlaams Belang. 

Taiwan wordt beschouwd als een opstandige provincie. China is dan ook vastbesloten om elke vorm van Taiwanese onafhankelijkheid krachtig te onderdrukken en zich te verzetten tegen pogingen van buitenaf om zich ermee te bemoeien. “We moeten de onafhankelijkheid van Taiwan diplomatiek blijven steunen, maar uiterst waakzaam blijven dat dit conflict niet in een wereldbrand ontaardt”, zegt Ponthier.

Spanningen tussen China, de VS en de EU

De diplomatieke en militaire spanningen tussen China en de VS lijken alleen maar verder te escaleren. Eerder in april en mei werden Chinese oorlogsschepen en straaljagers in de Straat van Taiwan gezien, die normaal als conventioneel erkende grens geldt. Verder heeft Peking een omvangrijke militaire oefening uitgevoerd waarbij ze een omsingeling van het eiland nabootsten.

China kondigde eerder deze maand aan dat het “streng en sterk” zou reageren indien de EU Chinese bedrijven zou sanctioneren voor het leveren van bepaalde goederen aan Rusland. De spanningen met de VS escaleerden eveneens na de ontmoeting tussen de Taiwanese president Tsai Ing-wen en Kevin McCarthy, de republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. “Het is belangrijk dat de EU en de VS niet ingaan op deze provocaties, maar toch een vuist maken om de Taiwanese onafhankelijkheid te blijven verdedigen”, zegt Ponthier verder.

Vlaams Belang verdedigt de onafhankelijkheid van Taiwan

Volgens het Vlaams Belang is de soevereiniteit van Taiwan heilig. “Onze visie op buitenlands beleid verdedigt onderdrukte volkeren die recht hebben op zelfbeschikking, maar plaatst steeds de Vlaamse belangen voorop”, stelt Ponthier. België erkent Taiwan niet als een soevereine staat en heeft bijgevolg ook geen diplomatieke relaties met Taiwan. Net zoals de Europese Unie onderschrijft België de ‘One China Policy’.

Het Vlaams Belang pleit voor diplomatieke steun aan Taiwan als een soevereine natie, maar benadrukt tegelijkertijd de noodzaak van waakzaamheid. “Dat betekent dus dat we in deze zéér voorzichtig moeten zijn en niet met de EU en de NAVO in een wereldoorlog tegen China meegesleept willen worden”, besluit Ponthier.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen