20.6 C
Brussel

VB verlaat zitting Vlaams Parlement nadat 5 Vlaamse ministers kat stuurden

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang heeft meteen na de opening van de plenaire vergadering het Vlaams Parlement verlaten. Hiermee wilt de Vlaams-nationalistische partij duidelijk maken dat zij niet gediend is met de grote afwezigheid van de Vlaamse ministers tijdens de zitting. “Maar liefst vijf van de negen Vlaamse ministers zijn niet aanwezig omdat ze in het buitenland zitten”, vertelde Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens eerder vandaag op Radio 1. Volgens Janssens getuigt dit van bitter weinig respect voor het Vlaams Parlement.

De enige ministers die zich niet verontschuldigden, blijken Hilde Crevits (cd&v), Bart Somers (Open Vld), Ben Weyts (N-VA) en Jo Brouns (cd&v) te zijn. Hun vijf collega’s zitten immers in het buitenland. Minister-president Jan Jambon (N-VA) is naar Bilbao. Minister van Begroting Matthias Diependaele zit in Zuid-Afrika. Mobiliteitminister Lydia Peeters (Open Vld) en minister Zuhal Demir (N-VA) zijn naar de VN-Waterconferentie in New York en minister Benjamin Dalle (cd&v) zit in de Verenigde Staten.

Janssens ziet de beperkte opkomst als een gebrek aan respect voor het parlement. “Hoe kan er op een ernstige manier gedebatteerd worden over belangrijke zaken voor de Vlamingen als de bevoegde ministers afwezig zijn?”, bekritiseert de fractieleider. Het controleren van de regering is dan ook een kerntaak van het parlement. En Janssens vindt dat het Vlaams Belang die taak onmogelijk kan uitvoeren als het merendeel van de regering niet komt opdagen.

Coördineren om toch maximaal aantal ministers aanwezig te laten zijn?

Op Radio 1 verkondigde de Vlaams Belang-fractieleider zijn verbazing waarom de Vlaamse regering niet in staat was om een maximaal aantal ministers aanwezig te laten zijn.

“Ik weet dat het moeilijk geworden is om in deze Vlaamse regering akkoorden te maken, maar het moet toch mogelijk zijn om af te spreken dat een maximaal aantal ministers aanwezig is wanneer hier een plenair vragenuur plaatsvindt”, klonk het finaal.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen