21.4 C
Brussel

Vlaams Belang triomfeert op het platteland: “eerst onze mensen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Op het platteland wist het Vlaams Belang een op de drie stemmen te veroveren. Kiezers zijn het huidige beleid, de bedreiging van de massamigratie en torenhoge belastingdruk moe, klinkt het in Het Nieuwsblad. “De werkende mens moet geven, geven, geven.”

In Het Nieuwsblad laten kiezers uit landelijk Vlaanderen helder weten waarom hun stem naar het Vlaams Belang ging. “De werkende mens moet geven, geven, geven. Ook ons leven wordt duurder, maar wij moeten blijven geven”, getuigt een werkende moeder. “Er gaat veel te veel geld naar buitenlanders” en “ook Wallonië krijgt te veel van ons.”

Ook de vele pestmaatregelen – zoals trajectcontroles die enkel dienen om de staatskas te vullen – is ze beu. “En dan heb ik het nog niet gehad over een harder optreden tegen de criminaliteit, opdat wij en onze kinderen veilig zijn.” Daar sluit Joyce uit Kleine-Brogel bij aan. “Ik heb de indruk dat bij hen (allochtone groepen, red.) alles ongestraft kan.”

Platteland kiest Vlaams Belang

In de omgeving van Jo uit Kaulille stemde iedereen voor het Vlaams Belang. “Uit ongenoegen voor het beleid”, zegt hij. “Zorg eerst eens voor de eigen mensen. Ik zorg ook dat ik thuis alles heb betaald vooraleer ik een kameraad help.” Zijn moeder Marita is akkoord: “Weet je hoeveel er van mijn loon wordt afgehouden? Anderen krijgen meteen 1.500 tot 2.000 euro per maand, en dan zijn er nog die vertikken om Nederlands te leren.”

Ook Anja uit Lommel stemde voor de partij. “Eigen volk eerst. Mensen die echt hulp nodig hebben, krijgen die: voeding en onderdak, maar geen geld en geen luxe. Hier hoeft onze portemonnee niet altijd open te staan. Wij moeten ons in het buitenland ook aanpassen en zij moeten zich hier aanpassen.”

De steun vanuit de landbouwsector – die te maken krijgt met steeds meer en strengere ‘groene’ regelgeving – speelde eveneens een grote rol. In klassieke landbouwprovincies als Limburg en West-Vlaanderen werd het Vlaams Belang dan ook de grootste partij.

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen