14.3 C
Brussel

Vlaams Belang trekt positie Petra De Sutter in twijfel

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een van de twee bpost-personeelsleden die naar het kabinet van vicepremier en minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) gedetacheerd werden, heeft meegewerkt aan het omstreden dossier van de krantenconcessie. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vindt daarom de positie van De Sutter steeds minder houdbaar worden.

Al wekenlang staat bpost onder vuur wegens illegale afspraken en verdachte overheidscontracten. Nu wordt ook minister van overheidsbedrijven Petra De Sutter in het vizier genomen. Twee experts van haar kabinet staan namelijk al drie jaar lang op de loonlijst van bpost. Hoewel dat wettelijk kan, komen er al snel vermoedens van belangenvermenging bovendrijven. Zeker omdat de twee adviseurs instonden voor de dagelijkse contacten en onderhandelingen met bpost.

Nadat De Sutter zichtzelf verdedigde door te stellen dat ze ”[haar] hand in het vuur durft steken dat er geen sprake is van belangenvermenging”, blijkt nu dat een van de twee experten op het gevoelige dossier van het krantencontract werkte. Die informatie komt uit WhatsApp-berichten die Kurt Van Raemdonck, de kabinetschef van De Sutter, uitwisselde met toenmalig Bpost-topman Dirk Tirez.

“Onderzoekscommissie urgenter dan ooit”

Het Vlaams Belang vindt daarom dat de vraag om een parlementaire onderzoekscommissie naar de verstrengeling tussen Bpost en het kabinet van bevoegd minister voor overheidsbedrijven Petra De Sutter zeer nodig is.

“De positie van De Sutter wordt steeds minder houdbaar”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. “De belangen van de regering bij bpost werden immers verdedigd en onderhandeld door medewerkers, rechtstreeks betaald door Bpost. Intussen kwam ook fraude met overheidscontracten met het postbedrijf aan het licht.”

“Het wordt steeds duidelijker dat er niet alleen iets grondig mis zit bij Bpost, maar ook op het kabinet van De Sutter”, zegt ook Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang). “Onze oproep voor een onderzoekscommissie, die ook de verhoudingen tussen het kabinet en Bpost onderzoekt, is urgenter dan ooit. Dit moet tot op het bot uitgespit worden en de rol van de minister hierin kan niet langer ontkend worden.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen