24.2 C
Brussel

Vlaams Belang rond Teherangate: “Ook Lahbib moet opstappen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Zondag nam Brussels staatssecretaris voor Internationale Aangelegenheden Pascal Smet (Vooruit) ontslag. Dit na de uitnodiging van de extremistische burgemeester van Teheran Alireza Zakani. Een goeie zaak, vindt het Vlaams Belang, want Smet “heeft […] het Iraanse ayatollahregime verder gelegitimeerd en Brussel geafficheerd als de ontmoetingsplek bij uitstek voor terroristen.” De partij roept op dat ook federaal minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) moet opstappen. Het zijn de diensten van Lahbib die immers de nodige visa voorzagen voor de mensen uit de Iraanse delegatie.

Smet gaf zondag een onverwachte persconferentie. Hij presenteerde hierbij zijn ontslag. Eerder was al gekend dat Smet zorgde voor de uitnodiging (en zelfs druk uitoefende op het ministerie van Buitenlandse Zaken om visa te voorzien), maar nadat uitkwam dat de gewestdiensten ook de onkosten en het verblijf van de Iraanse delegatie hadden betaald, werd Smets positie onhoudbaar.

“Minister die terroristen welkom heet, zit niet op haar plaats”

Maar volgens het Vlaams Belang is de kous niet af. Waarom lieten de diensten van Buitenlandse Zaken zich immers zo eenvoudig onder druk zetten door het kabinet van Smet als men daadwerkelijk aanvankelijk geen visa wou uitreiken?

“Het was Lahbib die het visum voor de vertegenwoordiger van het Iraanse schurkenregime toekende op eenvoudig verzoek van Pascal Smet”, reageert Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang) in een persmededeling. “Een minister die terroristen zomaar welkom heet, zit niet op haar plaats. Zij zou beter het voorbeeld van Smet volgen en eveneens opstappen.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen