9.7 C
Brussel

Vlaams Belang resoluut: “uitbreiding abortustermijn onbespreekbaar”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het jaar 2023 bracht Vlaanderen een verontrustend hoog aantal abortussen, met bijna 8.300 ingrepen, het hoogste in jaren. Voor de liberalen is het een reden om de abortustermijn niet te verstrengen, maar uit te breiden naar achttien weken. Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) verzet zich fel tegen dit voorstel. “Dit is totaal onbespreekbaar. Voor ons gaat de huidige regelgeving al ver genoeg. Het is door de abortusbocht van cd&v dat dit nu weer op tafel gelegd wordt door partijen voor wie het nooit ver genoeg zal gaan.”

Het afgelopen jaar werden meer dan 10.000 vrouwen bij Vlaamse abortuscentra gezien, waarvan acht op de tien besloten hun zwangerschap te beëindigen. Een opmerkelijke stijging, gezien het aantal abortussen in 2012 nog op 6.000 lag en in 2022 al was gestegen tot ongeveer 7.000. Deze verschuiving wordt door abortuscentra en linkse partijen toegeschreven aan sensibilisering op sociale media over de gezondheidsrisico’s van hormonale anticonceptie. De steeds radicalere pro-abortus-berichtgeving blijkt men niet te zien als een causale factor.

Vooruit en Open Vld herhalen in elk geval hun oproep om wettelijke termijn voor abortus van 12 naar 18 weken op te trekken en de bedenk- en wachttijd van 6 dagen af te schaffen. Nochtans bleken er vorig jaar circa 2.000 baby’s gered te zijn net door onder andere deze bedenktijd.

“Verkiezingskoorts doet sommige partijen kennelijk spelen met mensenlevens”

Kamerlid Marijke Dillen uit dan ook felle kritiek. Zij noemt de uitbreiding van de termijn naar achttien weken “totaal onbespreekbaar”. Ze benadrukt dat de huidige regelgeving volgens haar partij al ver genoeg gaat en beschuldigt Vooruit en Open Vld ervan om omwille van verkiezingskoorts te spelen met het menselijk leven.

Volgens het Vlaams Belang is de hernieuwde discussie over de abortustermijn ook te wijten aan de houding van cd&v. Hoewel deze partij aanvankelijk abortus als een breekpunt beschouwde, pleitte zij vorig jaar verrassend genoeg voor een uitbreiding naar veertien weken. “Het is door de bocht van cd&v-voorzitter Sammy Mahdi dat dit nu weer op tafel gelegd wordt door partijen voor wie het nooit ver genoeg zal gaan”, aldus Dillen in een mededeling. “Door hier net zoals over het communautaire niet op haar strepen te staan, heeft ze ervoor gezorgd dat de deur naar een uitbreiding van de abortustermijn naar 18 weken nu net wagenwijd openstaat. Wie alsmaar op zijn principes terugkeert, betaalt vroeg of laat de rekening.”

Lees ook:

Aantal Vlaamse abortussen bereikt recordhoogte

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen