5.5 C
Brussel

Vlaams Belang realiseert wisselmeerderheid tegen kernuitstap

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Na verschillende pogingen is er een wisselmeerderheid tot stand gekomen dinsdag tegen de kernuitstap. Met hulp van het Vlaams Belang vraagt de Kamer nu aan de Raad van State advies om de wet op de kernuitstap op te doeken. Dit moet het mogelijk maken om kleine modulaire reactoren in te zetten, die schone en betrouwbare energie kunnen opwekken.

Het initiatief van Kamerlid Bert Wollants (N-VA) kon uiteraard niet rekenen op de steun van Groen en Ecolo en moest dus buiten de Vivaldi-meerderheid opgestart worden. Het Vlaams Belang maakte daarbij het verschil. De bedoeling is om juridische dekking te vinden, om daarna in de volgende legislatuur de kernuitstapwet op te doeken en de mogelijkheid te gunnen aan “privé-investeerders om kleine moduleerbare reactoren, zogenaamde SMR’s, [te] kunnen bouwen”, zo luidt het in De Tijd.

Van Lommel (VB): “Kernuitstapwet was en is blok aan ons been”

Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) reageert tevreden. “Deze paarsgroene wet van Verhofstadt en co was en is als een blok aan ons been”, laat hij weten aan onze redactie. “Het is evident dat de kernuitstap van 2003 en de bijhorende wet ons vele miljarden heeft gekost in de vorm van gederfde kostbare schone energie, maar ook in de vorm van opportuniteitskosten: we hebben door deze domme wet nagelaten de afgelopen twintig jaar om nieuwe reactoren te bouwen.”

“De vraag die er door onze steun is gekomen, is nu een eerste bescheiden stap om die paarsgroene fouten recht te zetten”, besluit Van Lommel. “Eens die kernuitstapwet is afgeschaft kunnen private ontwikkelaars SMR’s bouwen, maar kunnen we als overheid ook kijken naar de ontwikkeling van een moderne kerncentrale met groot vermogen zoals ze in het VK bouwen.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen