6.6 C
Brussel

Vlaams Belang Olen verzet zich tegen ‘gevangenis’ in woonwijk

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In Olen komt een zogezegd detentiehuis. Olen is een landelijke gemeente in de Kempen met zo’n 12.000 inwoners. In het centrum, waar het vroegere woonzorgcentrum De Sterrewijzer zich bevond, zal het nieuwe detentiehuis komen. Het Vlaams Belang beweert echter dat het gaat om een gevangenis, aldus Kempisch Vlaams Belang-regiovoorzitter Bart Van Opstal (Vlaams Belang). En Van Opstal krijgt steun vanuit Antwerpen. Antwerps kopstuk Filip Dewinter (Vlaams Belang) daagde zo vrijdag op om een protestactie te steunen.

In Olen komt een nieuw detentiehuis. Zo’n huis dient in feite voor gedetineerden die aan het einde van hun straf zitten. Alvorens vrijgelaten te worden, kunnen ze eerst wennen aan het normale leven door enkele weken in een detentiehuis te wonen. Maar Van Opstal duidt dat het niet gaat om dit soort gedetineerden, maar om vers veroordeelde criminelen.

Gevangenis of ‘detentiehuis’?

“Er komt een gevangenis in Olen”, aldus Van Opstal. “En daar zijn [justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en de burgemeester] niet helemaal [eerlijk in geweest]. Wat ze verzwijgen is dat er ook mensen zullen terechtkomen – ‘first offenders’ – met een veroordeling van vijf jaar. Maar als je in België voor vijf jaar in de gevangenis moet, dat is niet vanwege het stelen van een zak snoep.”

Vlaams Belang Olen verzamelde dan ook vrijdag voor een protestactie. Dewinter tekende hierbij present.

“Het alternatief, dat is natuurlijk het bouwen – in snel tempo en desnoods met containterdorpen – van beveiligde gevangenissen op neutrale plaatsen”, zo reageerde Dewinter voor de camera van RTV. “Dat is wat moet gebeuren om die straffeloosheid tegen te gaan en ook ervoor te zorgen dat we niet tot dit soort van holderdebolder-oplossingen komen, waar vooral de buurt het slachtoffer van wordt.”

BRON:RTV
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen