16.9 C
Brussel

Vlaams Belang kant zich tegen verbod wagens met verbrandingsmotor

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang vraagt dat de Europese Commissie en de Vlaamse regering hun plannen opbergen om de verkoop van wagens met verbrandingsmotor te verbieden. Een tekort aan grondstoffen zorgt ervoor dat de Europese autobouwers de duimen zullen moeten leggen tegen Chinese. Dat zegt de partij in een mededeling.

Terwijl een nieuw rapport van de Europese Rekenkamer waarschuwt voor de gevaren van een radicale gedwongen omschakeling naar elektrische wagens, wil de Europese Unie vanaf 2035 de verkoop van diesel- en benzinewagens aan banden leggen. Het rapport haalt drie obstakels aan: onvoldoende grondstoffen voor batterijen, stijgende kosten en het verdwijnen van de auto-industrie uit Europa.

“De Europese Commissie heeft zich laten leiden door radicale ecologisten”, zegt Europees Parlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang). “Het is duidelijk dat de impact van de plannen om de burger en de industrie pijlsnel te dwingen richting de elektrische wagen nooit degelijk werd bekeken. Dat ondanks alle waarschuwingen vanuit de industrie.”

Onrealistische plannen

Europa beschikt zelf amper over grondstoffen en de prijzen van bijvoorbeeld nikkel en lithium zijn geëxplodeerd door de toenemende vraag. Daardoor zou Europa niet genoeg (betaalbare) elektrische wagens kunnen produceren om een influx aan Chinese elektrische wagens te voorkomen.

De Vlaamse regering wil de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren zelfs nog vroeger verbieden en plant al in 2029 een verbod. “Onrealistische plannen zoals deze vormen een reële bedreiging voor de betaalbaarheid van een eigen wagen voor de middenklasse”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang). “Het rapport van de Europese Rekenkamer bevestigt wat we al jaren zeggen.” Claes zal Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) in het parlement ondervragen over de kwestie. Hij wil dat de minister de plannen onmiddellijk afvoert.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen