21.4 C
Brussel

Vlaams Belang kant zich tegen erkenning en financiering moskeeën

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Gisteren meldde minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) dat de Vlaamse regering voor het eerst in tien jaar terug twee moskeeën erkend heeft. Eens erkend, ontvangen deze subsidies. Het Vlaams Belang kant zich fors tegen de erkenning en financiering van moskeeën, valt te lezen in een mededeling. “De regering denkt dat door subsidies te geven moskeeën meer westers zullen worden. Dat is een illusie, zo bleek al afdoende”, reageert Vlaams Belang-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Chris Janssens. “Het enige dat de Vlaamse regering zal bereiken, is nog meer islamisering.”

Voorlopig ging het nog maar om twee moskeeën. Er staan er echter nog heel wat in de wachtrij. In totaal hebben 59 moskeeën een erkenningsaanvraag ingediend die reeds ontvankelijk werd verklaard door de Vlaamse regering. Tussen 2007 en 2013 werden reeds 22 moskeeën erkend. Het totale aantal erkende moskeeën, en dus ook het totale subsidiebedrag aan moskeeën, kan bijna verviervoudigen indien de overige 57 ook erkend worden.

Het Vlaams Belang kant zich principieel tegen de erkenning en financiering van moskeeën. Janssens wijst erop dat de islam de belangrijkste rem is op de integratie van immigranten in Vlaanderen. “Het Vlaams Belang wil niet dat de islam wordt gefinancierd met ons belastinggeld”, vervolgt de fractieleider. “We moeten er niet naïef over doen. Al decennialang wordt de integratie vanuit de moskeeën tegengewerkt, ziet men erop toe dat moslims vooral loyaal blijven aan de islam en voorrang blijven geven aan de islamitische regels boven onze burgerlijke wetten.”

Vlaamse regering is naïef

Vlaams Parlementslid en fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad Sam van Rooy (Vlaams Belang) wijst in HLN op de naïviteit van de Vlaamse regering. “Wij geloven ook niet dat dit nieuws Vlaams decreet ervoor zal kunnen zorgen dat elk gebedshuis de Europese mensenrechten zal naleven. Of dat er geen inmenging meer van het buitenland zou kunnen bestaan”, klinkt het.

Verder hekelt van Rooy het argument dat de regering moskeeën erkent opdat ze gecontroleerd zouden kunnen worden. “Maar niet-erkende moskeeën kunnen óók gecontroleerd worden”, vervolgt van Rooy. “Een gebedshuis hoeft geen centen van de overheid te krijgen, vooraleer ze gescreend kunnen worden.”

Eén van de erkende moskeeën, is de Antwerpse El Mouslimine-moskee. Zij geven de redactie van HLN mee zich in te zullen zetten tegen radicalisering en drugs. “Het zijn mooie woorden om die erkenning én subsidies te krijgen, en onze overheden trappen er domweg in”, besluit de Antwerpse fractieleider.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen