9.7 C
Brussel

Vlaams Belang eist optreden tegen druggebruik in Brussel

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang dringt er bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) op aan om onmiddellijk aandacht te besteden aan de drugsproblematiek in de metrostations van Brussel. “Het drugsprobleem is gekend, maar niemand voelt zich verantwoordelijk”, stellen zowel fractieleider in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael als voorzitter van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang)in een mededeling. “Het is tijd dat de ernst van deze situatie erkend wordt en de federale regering eindelijk doet wat het vorige zomer al beloofde: werk maken van een overkoepelend actieplan om komaf te maken met de onveiligheid aan de stations en in de metro’s.”

Nooit eerder waren er zoveel drugsverslaafden te vinden in de Brusselse metrostations. Dit heeft geleid tot een toename van gewelddadige incidenten en medische noodgevallen die elkaar snel opvolgen. Een grondige inspectie van bijna alle metrostations in Brussel door de krant De Standaard bevestigt opnieuw dat de stations ’s nachts een broeinest van drugsgebruik zijn.

“In Brussel wil men het probleem niet erkennen, laat staan oplossen. De opkuisoperatie die afgelopen zomer met veel bombast werd aangekondigd voor het Zuidstation was schone schijn”, aldus Lootens-Stael.

Regering neemt verantwoordelijkheid niet in Brussel

Het Vlaams Belang dringt er bij de federale regering op aan om daadwerkelijk actie te ondernemen met betrekking tot de drugsproblematiek in Brussel. “De Brusselse regering neemt op geen enkele manier haar verantwoordelijkheid”, voegt Depoortere in. “Maar ook de federale regering schiet drastisch tekort. Ik zal minister Verlinden daarom vragen de spoorwegpolitie onmiddellijk meer middelen te geven om de metrostations te bewaken en de veiligheidsmaatregelen op te drijven. Ook moet de Brusselse regering op haar verantwoordelijkheid gewezen worden en aantonen wat ze zelf nog plant te ondernemen op korte termijn.”

Het Vlaams Belang is verontwaardigd over het feit dat de vervoersmaatschappij MIVB hoopvol is over het effect van een nieuwe opvang- en gebruiksruimte voor verslaafden bij Thurn en Taxis om de druk te verminderen. “Dat is dweilen met de kraan open”, besluit Lootens-Stael. “Het aantal drugsverslaafden blijft stijgen en hen spreiden of verplaatsen is het probleem gewoon ontkennen. Er moet in de eerste plaats gewerkt worden aan de aanwerving van extra veiligheidsagenten en het desnoods gedwongen behandelen van ernstig drugsverslaafden.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen