11.5 C
Brussel

Vlaams Belang eist ontslag Lahbib na ontoereikende excuses

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De excuses van minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) laten volgens het Vlaams Belang veel te wensen over. “Ministers die in het parlement leugens vertellen, moeten de eer aan zichzelf houden”, zeggen Kamerleden Barbara Pas (Vlaams Belang) en Ellen Samyn (Vlaams Belang) in een mededeling.Bovendien bracht liegende Lahbib onze veiligheid in gevaar door Iraanse terroristen vrij in Brussel te laten rondlopen.” De soepelheid waarmee de andere partijen dit lieten passeren, toont volgens het Vlaams Belang de broosheid van Vivaldi aan. 

Vandaag vond in de Kamer een extra commissie Buitenlandse Zaken plaats, waar minister Lahbib voor de derde keer uitleg moest geven over het Iraans visumschandaal. Dat leidde eerder al tot het ontslag van Brussels staatssecretaris Pascal Smet (One.Brussels – Vooruit).

Lahbib regelde de visa voor de Iraanse delegatie, ondanks negatief OCAD-advies, en loog hierover in het parlement. Het Vlaams Belang eist nog steeds het ontslag van Lahbib en premier Alexander De Croo (Open Vld). “Ongemeende excuses zijn niet alleen onvoldoende. Ze ondergraven de geloofwaardigheid van Lahbib en de federale regering alleen maar verder”, aldus Samyn. 

“Liegen zou altijd een rode lijn moeten zijn, ongeacht partijkleur”

Voormalig staatssecretaris Sarah Schlitz (Ecolo) nam twee maanden geleden ontslag na verschillende leugens. “Het parlement beliegen, zou altijd een rode lijn moeten zijn, ongeacht de partijkleur”, zegt Pas.Bovendien bracht liegende Lahbib onze veiligheid in gevaar door Iraanse terroristen vrij in Brussel te laten rondlopen. Ze heeft aangetoond totaal ongeschikt te zijn om het departement Buitenlandse Zaken te leiden.”

“Dat de andere regeringspartijen dit laten passeren, toont aan hoe broos de Vivaldi-coalitie nog is”, besluit Samyn.Het was immers duidelijk dat MR-voorzitter George-Louis Bouchez de regering zou laten vallen indien minister Lahbib moest opstappen. Blijkbaar heeft men meer schrik van vervroegde verkiezingen dan van nog een jaar besluiteloos voortploeteren met Vivaldi.”

Teherangate en Qatargate?

Het Vlaams Belang heeft ook vragen over de betrokkenheid van Lahbib bij het Qatargate-schandaal en kondigt aan haar hierover te ondervragen. Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera had Lahbib een maand voor het corruptiedossier losbarstte nog een ontmoeting met de Qatarese minister, die een aanzienlijke rol speelde in het schandaal.

Lees ook: 

Toekomst Lahbib en Vivaldi nog steeds aan zijden draadje

Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen