13.3 C
Brussel

Vlaams Belang eist intrekking erkenning Diyanet

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vlaams Belang wil de erkenning van alle 12 Diyanet-moskeeën in Vlaanderen onmiddellijk intrekken wegens aanhoudende buitenlandse beïnvloeding. De partij hekelt de slappe houding van Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) en vraagt regeringspartij N-VA om actie te ondernemen. Het Vlaams Belang roept op tot een onmiddellijke stopzetting van financiële steun aan deze moskeeën.

Tijdens een besloten commissie in het Vlaams Parlement, verklaarde Vlaams minister van Samenleven Somers dat er problemen zijn met buitenlandse beïnvloeding bij twaalf erkende Diyanet-moskeeën in Vlaanderen. Drie van hen worden geschorst als ze niet aan de regels voldoen. De rest krijgt slechts een waarschuwing.

“Geen cent meer voor Diyanet”

Volgens fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang) zijn er al miljoenen euro’s aan Vlaams belastinggeld naar deze moskeeën gevloeid.

“Diyanet werkt de integratie van de in Vlaanderen wonende Turken al jarenlang tegen en moet ongewenst verklaard worden”, stelt Janssens scherp.

“Stoere woorden, zwakke daden”

Het Vlaams Belang beschuldigt minister Somers verder van oppervlakkigheid bij het aanpakken van de invloed van het Turkse Diyanet-islamisme. De lichte sancties worden beschouwd als ‘window dressing’ en het fundamentele probleem wordt nog steeds niet serieus genomen. “Stoere woorden, zwakke daden en ondertussen is niet de Vlaamse minister-president de baas in moskeeën in Vlaanderen, maar wel de Turkse dictator Recep Erdogan”, aldus Janssens. “Hun moskeeën zijn geen gewone gebedshuizen, maar propagandacentra van het Turkse regime die Vlaamse Turken aan het regime moeten binden.”

De Vlaams-nationalistische partij pleit dan ook voor een kordate aanpak van het Diyanet-netwerk en roept op tot onmiddellijke intrekking van de erkenningen van alle 12 Diyanet-moskeeën. Volgens Janssens moet er geen Vlaams belastinggeld meer stromen naar de Turkse propagandahuizen van Erdogan. Janssens rekent op regeringspartij N-VA om zich tegen ‘de slappe houding van Somers’ te verzetten.

Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen