11.5 C
Brussel

Vlaams Belang eist bodycams voor De Lijn-chauffeurs

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De acties bij De Lijn gaan verder. Veel bussen reden niet uit vrijdag in Limburg en ook donderdag waren er al staakacties. Dit nadat een chauffeur in Genk woensdag brutaal werd aangevallen door een groepje geweldenaars. De acties krijgen verder navolging in Vlaams-Brabant en in de provincie van Antwerpen, meldt Het Nieuwsblad. Het Vlaams Belang laat intussen weten de chauffeurs te steunen in hun eisen voor meer veiligheid en roept op tot de inzet van ‘bodycams’ voor bestuurders. Zo kunnen amokmakers, vandalen en geweldenaars eenvoudig geïdentificeerd worden alsook nieuwe overlast afschrikken. “De enige manier om deze agressie aan te pakken is een krachtig lik-op-stukbeleid”, zegt fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang).

In Limburg reden vrijdagochtend slechts 30 tot 40 procent van de bussen uit. De Lijn vraagt daarom passagiers om te controleren in de routeplanner en op de website of hun bus wel rijdt. En niet alleen in Limburg zijn onregelmatigheden inzake het openbaar vervoer. Ook in Vlaams-Brabant (in het bijzonder in Leuven en de Vlaamse Rand) en Mechelen rijdt maar 60 procent van de buschauffeurs.

Vlaams Belang over acties bij De Lijn: “helaas enige manier om minister Peeters ernst van zaak duidelijk te maken”

Donderdag zat de directie van De Lijn nog samen met de vakbonden om te bespreken hoe het het toenemende geweld tegen chauffeurs aan te pakken. De vakbonden eisen maatregelen zoals afgesloten bestuurderscabines en betere camerabewaking. De gesprekken resulteerden voorlopig in weinig resultaten, maar de chauffeurs krijgen alvast steun van het Vlaams Belang.

“Alle sympathie voor de actie van de buschauffeurs”, zo reageert Janssens. “Het is jammer dat de Limburgse reizigers hier het slachtoffer van zijn. Helaas is het de enige manier om aan mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld) de ernst van het agressieprobleem op het openbaar vervoer duidelijk te maken.” Als concrete maatregel pleit het Vlaams Belang ervoor om alle buschauffeurs met bodycams uit te rusten. De nationalistische partij vindt het goed dat controleurs deze camera’s al hebben, maar “dit moet uitgebreid worden naar alle buschauffeurs. Dit heeft niet alleen een afschrikkingseffect, maar vergemakkelijkt in geval van agressie ook de opsporing van de dader achteraf.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen