18 C
Brussel

1 op 7 treinen afgeschaft of te laat in april: “Onaanvaardbaar”, zegt VB

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In april bevond de stiptheid van de treinen zich opnieuw onder de 90 procent. “Dit is geen verrassing”, zegt Kamerlid voor het Vlaams Belang Frank Troosters. “De grote verbetering die minister van mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) voor dit jaar aankondigde, blijft dode letter.”

Afgelopen maand kwam er maar 88,6 procent van de binnenlandse reizigerstreinen op tijd. Daarbij worden ook treinen gerekend die een vertraging van minder dan 6 minuten hadden. Dat is een aanzienlijke vermindering van de stiptheid in 2022, met een cijfer van 90,5%.

Enorme hoeveelheid treinen afgeschaft

“Dit is al een zoveelste aankondiging van de Ecolo-minister die niet waargemaakt wordt”, reageert Troosters in een mededeling. “Van een grote ommekeer in de dienstverlening, stiptheid en betrouwbaarheid die de minister na het ondertekenen van een nieuwe beheersovereenkomst met de spoorbedrijven aankondigde komt duidelijk niets in huis.”

Daarnaast werden er de voorbije maand maar liefst 3.274 treinen geheel of gedeeltelijk afgeschaft. Voor het Vlaams Belang zijn ook die cijfers onaanvaardbaar hoog. “En ook daar blijft een grote ommekeer uit”, aldus Troosters, die opmerkt dat dit aantal afgeschafte treinen zelfs niet in de stiptheidscijfers wordt opgenomen. “Mocht dat wel het geval zijn geweest, zou de stiptheid op een schamele 85,9 procent gelegen hebben.”

Dat betekent dat in april 1 op 7 treinen te laat was of werd afgeschaft.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen