11.5 C
Brussel

Vivaldi veroorzaakt achterstand werkzaamheidsgraad op EU-gemiddelde

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Ondanks het borstgeklop van de Vivaldi-regering is het verschil tussen de Belgische werkzaamheidsgraad en het EU-gemiddelde alleen maar toegenomen, zo meldt het Vlaams Belang in een persbericht.De stijgende werkzaamheidsgraad werd niet dankzij, maar ondanks de Vivaldi-regering gerealiseerd”, zegt Kamerlid Hans Verreyt (Vlaams Belang). “Ze hebben letterlijk geen enkele maatregel genomen om meer mensen aan de slag te krijgen. Integendeel, de belastingen op arbeid zijn alleen maar toegenomen.”

Het verschil tussen het EU-gemiddelde en het Belgische gemiddelde bedroeg in 2020 nog 2,1%. Vandaag bedraagt het verschil 2,7%. PS-minister van Werk Pierre-Yves Dermagne zegt echter trots dat er nog nooit zoveel mensen aan het werk waren. “In plaats van misplaatst te pronken, zou hij zich beter excuseren”, vindt Verreyt. “De afgelopen periode met het historisch hoge aantal vacatures was het moment om de werkzaamheidsgraad drastisch op te krikken. Toch heeft hij geen enkele maatregel genomen die hieraan bijdraagt.”

Cijfers

De cijfers tonen aan dat de werkzaamheidsgraad in Wallonië meer dan 10% lager ligt dan in Vlaanderen. Ook personen met een niet-Europese nationaliteit trekken het gemiddelde sterk naar beneden. De helft van deze groep heeft geen job.

Personen met de Belgische nationaliteit, maar met een niet-Europese afkomst doen het niet veel beter. Deze mensen zijn nochtans al generaties lang hier. Toch heeft slechts 55% van deze groep werk. “Dit toont aan dat integratie een mythe is”, analyseert Verreyt. “Naast Wallonië leunt ook de helft van de niet-Europeanen, qua afkomst of nationaliteit, op de hardwerkende Vlaming.”

Vivaldi

Sinds het aantreden van Vivaldi is de kloof met het tewerkstellingsgemiddelde in de EU alleen maar groter geworden. Uit de cijfers blijkt dat niet-Europeanen en Wallonië de tewerkstellingsgraad naar beneden halen. “Het Vlaams Belang pleit voor een migratiestop, een volledig Vlaams arbeidsmarktbeleid en een drastische verlaging van de belastingen op arbeid”, besluit Verreyt. “Zo zal het tewerkstellingspercentage écht de lucht in schieten en schieten we het Europese gemiddelde voorbij.”  

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen