13.4 C
Brussel

Vivaldi stemt tegen erkenning van Armeense Republiek Artsakh

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Gisteren heeft de Vivaldi-meerderheid in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken tegen het voorstel van het Vlaams Belang gestemd om de Armeense Republiek Artsakh te erkennen als onafhankelijke staat, zo meldt het Vlaams Belang zelf in een mededeling. Ook N-VA heeft het voorstel niet gesteund. Volgens Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn laten zowel de Vivaldi-partijen als de N-VA daarom de Armenen in de steek, vooral omdat de stemming plaatsvond na de herdenking van de Armeense Genocide van 1915.

Het Vlaams Belang stelt dat er genoeg historische en internationaalrechtelijke argumenten zijn om de Armeense Republiek Artsakh in Azerbeidzjan te erkennen als onafhankelijke staat. De Vivaldi-meerderheid heeft echter zonder verzet gestemd tegen hun voorstel. Maar volgens Samyn heeft de militaire agressie van de Azerbeidzjaanse bezetter ervoor gezorgd dat het Armeense volk zijn burgerinfrastructuur, scholen, ziekenhuizen en christelijk erfgoed is kwijtgeraakt.

Die situatie komt mede door de onduidelijke internationaalrechtelijke status van Artsakh. Daarom is het volgens Samyn van belang om de historische autonomie te verankeren in het internationaal recht door Artsakh te erkennen als een onafhankelijke natiestaat.

“Le nouveau cd&v est arrivé”

Voor de Armenen in Armenië en Artsakh zou een officiële erkenning als onafhankelijke staat een belangrijk gebaar van solidariteit zijn met hun zaak. Het Vlaams Belang is niet verrast dat de Vivaldi-partijen niet zo ver willen gaan en slechts spreken over het ondersteunen van het vredesproces. Samyn en haar partijgenoten zijn echter wel verontwaardigd over de houding van N-VA.

”Zij zeggen altijd de historische autonomie van Artsakh te steunen en zijn zelfs bereid diplomatieke betrekkingen ermee aan te knopen”, aldus Samyn. “Internationaalrechtelijk is dat een impliciete erkenning van hun onafhankelijkheid. Toch steunt N-VA ons niet in een expliciete erkenning van Artsakh: le nouveau cd&v est arrivé.”

Het Vlaams Belang blijft Artsakh steunen

Het Vlaams Belang is evenwel vastberaden om de Armeense zaak volledig te blijven steunen. “Wij laten ons niet ontmoedigen door de laffe en halfslachtige houding van de meerderheid en N-VA”, besluit Samyn. Het Vlaams Belang laat finaal weten dat het zal blijven oproepen tot zowel humanitaire als diplomatieke steun voor Artsakh, een erkenning van hun onafhankelijkheid en de berechting van de Azerbeidzjaanse oorlogsmisdadigers.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen