14.7 C
Brussel

Vivaldi redt eigen hachje en sluit rangen rond Lahbib

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Komende donderdag vindt een stemming in de Kamer plaats die zal bepalen of minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) mag aanblijven na haar leugens omtrent het visumschandaal. Waar de groenen en de socialisten eerst hard van wal staken tegen de liberale minister, beslissen ze nu vooral het eigen hachje te redden en Vivaldi staande te houden, hoe wankel ook, zo meldt De Tijd.

Maandag diende Lahbib zich te verantwoorden voor de Kamer omtrent de toekenning van visa aan ‘de slachter van Teheran’ en zijn entourage. Excuses bleven uit, en haar verklaring raakte kant noch wal. De Vivaldi-regeringspartners namen geen genoegen met haar poging tot verdediging, en even leek het alsof de blauwe minister haar post ging moeten verlaten.

Ook nam het Vlaams Belang geen genoegen met haar optreden. De Vlaams-nationalistische partij vroeg naast het ontslag van Lahbib ook het ontslag van premier Alexander De Croo (Open Vld), die eveneens een vinger in de pap te brokken had wat betreft de toekenning van de visa aan de Iraniërs.

Aanblijven Lahbib is overwinning voor MR, maar verlies voor Vivaldi

Vooruit en cd&v plooiden eerst. Zij gaven aan verder te willen met Vivaldi. Bij de groenen en de Franstalige socialisten van de PS lag de kwestie moeilijker. Volgens hen is het vertrouwen nog niet hersteld, maar gisteren stelde de PS dat ze niet willen “dat de crisis aanhoudt” en dat ze willen “dat de regering haar werk in dienst van onze medeburgers voortzet” in een persbericht. Groen en Ecolo hakten finaal ook de knoop door, en stelden te kiezen voor de “stabiliteit van het land”.

De korte motie, die eerst gestemd zal worden, zal dus aangenomen worden en Lahbib zal aanblijven. Hiermee vervallen de moties van wantrouwen van de oppositie en haalt vooral MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zijn slag thuis.

Intussen is er nog een week voorbij gegaan waarin Vivaldi niets gerealiseerd heeft. Grote dossiers blijven hangen en het kibbelkabinet kabbelt voort.

BRON:De Tijd
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen