22.2 C
Brussel

Vivaldi pakt sociale dumping niet aan

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Turkse en Bulgaarse benden zetten illegale arbeidskrachten in voor hun frauduleuze ondernemingen. Een massa Bulgaren wordt tewerkgesteld tegen onmenselijke loon- en arbeidsvoorwaarden. Intussen boeken de maffiabedrijven woekerwinsten door de ontduiking van sociale bijdragen en het niet betalen van de wettelijke lonen. “Het Vlaams Belang roept de regering al jaren op extra controles in te voeren en diende hierover eerder al een voorstel van resolutie in”, stelt Kamerlid voor het Vlaams Belang Hans Verreyt in een mededeling. “Maar Vivaldi weigert ook maar enige actie te ondernemen.”

Vooral Gent blijkt een draaischijf te zijn voor de uitbuiting van Bulgaren. Het Arbeidsauditoraat Gent ziet alsmaar driestere sociale dumping vanuit Oost-Europa. “Vanuit Gent bedienen Turkse en Bulgaarse bendes het hele land van illegale arbeidskrachten. Met regelmaat van de klok buiten ze Oost-Europeanen, vooral Bulgaren uit”, voegt Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn (Vlaams Belang) toe. “Het is geen toeval dat Gent de draaischijf is van deze zwendel. De wantoestand in de geboortestad van paarsgroen, symboliseert het falende paarsgroene Vivaldi-beleid.”

Vivaldi laat niet enkel uitgebuite arbeiders in de steek

Ook de Vlaming en Vlaamse bedrijven zijn het slachtoffer van deze schrijnende praktijken. Zowel voor de betaalbaarheid van de sociale zekerheid, als voor de concurrentiekracht vindt het Vlaams Belang dat er dringend een einde moet komen aan deze wantoestanden. “De overgrote meerderheid van onze bedrijven volgt de regels wel”, aldus Verreyt. “Maar door de rotte appels kunnen zij gewoonweg niet mee concurreren met de lage prijzen.”

“Het Vlaams Belang wil sociale dumping aanpakken via meer controles en strengere maatregelen”, vervolgt het Kamerlid. “Allereerst pleit de partij voor de invoering van de ketenverantwoordelijkheid voor loon- en sociale zekerheidsschulden. Zo kunnen alle betrokken partijen verantwoordelijk gesteld worden. Daarnaast wil de partij een beperking van de detachering van arbeiders.”

“Doordat Vivaldi weigert actie te ondernemen, blijft sociale dumping tierig woekeren in onze samenleving”, besluit Verreyt.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen