13.2 C
Brussel

Vivaldi laat 38.000 zelfstandigen coronasteun terugbetalen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Na drie jaren tijdens de coronacrisis, moeten plots 38.000 zelfstandigen hun ontvangen coronasteun terugbetalen. Die factuur kan oplopen tot 10.000 euro. Dit komt door een foute interpretatie van het begrip “gezinslast” bij de aanvraag van de steun. Minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR) verdedigt zichzelf door te zeggen dat 446.159 andere zelfstandigen het wel goed begrepen hebben. Dat meldt hij via HLN. Toch beweert Kamerlid voor het Vlaams Belang Hans Verreyt dat die 34.000 zelfstandigen het goed voor hadden en er dus niet kan gesproken worden over kwaadwillige fraudeurs. “Met deze terugvordering brengt de regering vele zelfstandigen die te goeder trouw handelden opnieuw in de problemen.”

De zelfstandigen hebben zware jaren achter de rug. De coronacrisis zorgde ervoor dat ze verplicht dicht moesten en over de gehele lijn minder winst en dus minder inkomen hebben verkregen. Nu doen ook inflatie en de hogere energieprijzen zeker geen goed aan de leefbaarheid van zelfstandige zaken.

Tijdens de coronacrisis konden zelfstandigen steun vragen om de moeilijke jaren wat dragelijker te maken. Gedurende drie jaar zweeg de overheid over mogelijk verkeerd ingevulde aanvragen. Tot nu. 38.000 zelfstandigen kregen een factuur waarbij de steun terug wordt gevorderd.

Dit omwille van een foute interpretatie van de term ‘gezinslast’. In het sociaal recht wordt de term anders gedefinieerd dan in het fiscaal recht. Een administratieve onduidelijkheid zorgt er nu voor dat mensen binnen enkele weken tot wel 10.000 euro mogen terugbetalen.

Verreyt: “Foute interpretatie van een begrip is geen kwaadwillige fraude, coronasteun terugbetalen is onterecht”

Kamerlid Verreyt is niet te spreken over de zaak. “38.000 zelfstandigen worden dus met terugwerkende kracht ongemeen hard aangepakt, en dit wegens een administratieve onduidelijkheid”, stelt het Kamerlid.

Hij is van mening dat het handelen van de overheid compleet onterecht is. “Fraudeurs moeten hard aangepakt worden, maar de overgrote meerderheid van de getroffen zelfstandigen hebben zich absoluut niet aan fraude bezondigd”, klink het. Het Vlaams Belang verwacht alvast dat de regering, specifiek minister Clarinval, dit rechtzet.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen