6.6 C
Brussel

Vivaldi kibbelt verder over fiscale hervorming

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Zondag zaten de regeringsleden van Vivaldi terug samen om een doorbraak te forceren inzake de fiscale hervorming. Zowel premier Alexander De Croo (Open Vld) als minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) hoopten in afgelopen weekend een finaal akkoord te kunnen afkloppen. Helaas voor hen vond de MR het afgeslankte voorstel te onevenwichtig, dat meldt De Tijd. Vandaag zit de regering terug samen voor een zoveelste keer.

Om half tien deze maandagochtend zit de regering opnieuw samen. Vooraleer dit van start gaat, gaan De Croo en Van Peteghem samen nog eens recapituleren. Alle partijen mochten zondag hun voorstellen nogmaals formuleren aan het duo. Op die manier was er een kleine hoop te kunnen landen met een finaal akkoord. Helaas voor hen kwam deze er niet. Vivaldi probeert nu al weken een akkoord te bereiken, maar elke keer zonder succes en met een extra conflict.

MR doet moeilijk

Het zijn de Waalse liberalen van de MR die momenteel moeilijk doen. Zij willen absoluut een arbeidsmarkthervorming koppelen aan de fiscale. Daarvoor deed vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open Vld) al een voorstel om flexi-jobs uit te breiden, huisvrouwen extra te activeren en te snoeien in de werkloosheidsuitkering.

Dat laatste is niet aan bod gekomen zondag. Opvallend gezien het een eis was van MR en een manier om geen akkoord te moeten maken. De socialisten wrijven dus in de handen als een strengere werkloosheidsuitkeringsregeling uit de onderhandelingen blijft. De PS heeft namelijk weinig zin in een arbeidsmarkthervorming. De hervormingszin, die er in feite nooit was, is dus ver te zoeken.

Vivaldi te zwak voor een grote hervorming

Oorspronkelijk was het idee van Van Peteghem om een hervorming door te voeren van 6 miljard euro. Maar door het kibbelkabinet van Vivaldi heeft hij het moeten beperken tot 2 miljard euro. Ook hier speelt MR een belangrijke rol. Op dit moment zorgt de hervorming ervoor dat er aan de inkomstenzijde vooral geld komt uit vermogensingrepen. MR-vicepremier David Clarinval noemt daarom de hervorming in huidige vorm ‘onevenwichtig en onaanvaardbaar’.

Nu is het afwachten hoe sterk de MR zijn zin wil doorduwen en of de socialisten hun hervormingszin niet volledig verliezen.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen