Deze week is Vivaldi begonnen met het overleg over een fiscale hervorming. Voor minister van Financiën Vincent Van Peteghem is er momenteel niet veel duidelijkheid in welke richting hij precies moet gaan. De lastenverlaging moet gerichter en mag de deelstaten niets kosten, dat meldt De Tijd. Zeker de socialisten willen het budgettaire luik zo neutraal mogelijk houden, met andere woorden: zij willen absoluut niet besparen.
Eerst werd gedacht dat premier Alexander De Croo (Open Vld) wou beginnen met een pensioenhervorming. Woensdagavond riep hij zijn kernkabinet samen om voor de eerste keer concreet te onderhandelen over een fiscale hervorming. Afgelopen twee maanden hebben aangewezen dat de beoogde hervormingen een heel moeilijke klus worden door de continue strijd tussen de coalitiepartijen.
België wereldkampioen belasting op arbeid
De Franstalige socialisten hameren erop dat de hervorming ‘budgettair neutraal’ is. Ze willen dat zowel de federale staatskas als de deelstaten niet geraakt worden in hun portemonnee door een verlaging van de lasten op arbeid.
Die verlaging wordt als maar dringender. Nergens is het overheidsbeslag op arbeidsinkomsten zo groot als in België. Iemand die alleen woont, met een gemiddeld loon, zag in 2022 53% van zijn inkomen naar de staat gaan. Zo is ook Kamerlid voor het Vlaams Belang Wouter Vermeersch grote voorstander van een fiscale hervorming. Die hervorming moet absoluut inzetten op het verlagen van de belasting op arbeid. “Werken moet lonen, in plaats van bestraft te worden”, klinkt het bij het parlementslid. “En met deze Vivaldi-regering werd het nog erger: het is een onvervalste belastingregering. Hoog tijd dat hier een einde aan komt.”
De voorstellen van het Vlaams Belang zijn duidelijk. De partij wil de sociale zekerheid afschermen van vreemdelingen en fel besparen op de asielfactuur. Ook de hoogste ambtenarenpensioenen moeten afgetopt worden volgens de Vlaams-nationalisten.
Van Peteghem moet rekening houden met contraire liberalen en socialisten
De socialisten hebben al laten weten helemaal geen fan te zijn om nog te besparen. Dat standpunt hebben ze aangenomen na de begrotingscontrole van afgelopen maand. Zij hameren er op dat de lastenverlaging meer gericht is op de lage lonen. De liberalen willen ook gerichter zijn, zij focussen zich op de middenlonen.
Eenvoudig zal het dus voor Van Peteghem niet worden. Midden deze maand was er nog een kleine ruzie tussen de liberalen en de socialisten. Fractievoorzitter van Vooruit Melissa Depraetere liet weten dat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez een blok aan het been was als het aankomt op hervormen. Maar het zijn ook de socialisten die de voorstellen van Van Peteghem meteen van tafel veegden. Zij struikelden bijvoorbeeld over de verhoging van het btw-tarief van 6% naar 9% en de wil om te besparen. De socialisten gaan liever opzoek naar vers geld, zoals van de banken, dan structureel te hervormen en een gezondere staat te creëren.
De fiscale hervorming en budgettaire aangelegenheden maken duidelijk dat de Vivaldi-regering enkel in het zadel blijft door hun gedeelde afgunst voor rechts. Ideologisch hangt de regering quasi niet aan elkaar. Daartussen bevindt Van Peteghem zich die het onmogelijke moet doen: twee tegengestelden verenigen.