10.4 C
Brussel

Vivaldi gaat in conclaaf over de fiscale hervorming

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Vivaldi-regering heeft beslist om zich terug te trekken in conclaaf op 16, 17 en 18 juni, dat meldt De Tijd. De regering wil eindelijk de knoop doorhakken over de  fiscale hervorming. De huidige methode werkt niet zo blijkt en daarom stapt premier Alexander De Croo (Open Vld) over tot afzondering, dat heeft hij vrijdag beslist op de ministerraad.

De discussie hoe de financiële hervorming er nu precies moet uitzien loopt al enkele maanden tot zelfs een jaar. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) startte in juni vorig jaar met een symposium waar hij door experten een blauwdruk liet uitwerken. Begin maart van dit jaar kwam hij uiteindelijk met een voorstel. De fiscale hervorming zou 6 miljard euro aan belastingen doen verschuiven.

Eensgezindheid ver te zoeken, discussie primeert

Maar na enige tijd kwam heel wat kritiek op het voorstel van de minister, vooral kritiek van de regeringspartijen. De liberalen zien het voorstel als te nadelig voor durfkapitalisten. Bedrijven en sociale secretariaten hekelen dan weer de geplande beperking van de verloning via warrants. Volgens hen zal dat leiden tot een nettoloonverlaging bij hogere profielen. Socialisten zijn dan weer niet te spreken over de verhoging van het btw-tarief van 6% naar 9%. En zo heeft iedereen wel zijn mening over het initiatief van Van Peteghem.

De deelstaten vinden het voorstel maar niets gezien het hen anderhalf miljard euro per jaar zal kosten. De federale personenbelasting zal dalen waardoor de opbrengst van de regionale opcentiemen op die personenbelasting ook zal krimpen.

De discussie kwam alvast tot een hoogtepunt toen fractievoorzitter Melissa Depraetere (Vooruit) een uithaal deed naar MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Ze beschuldigde hem van amateurisme en het weerhouden van hervormingen. Afgelopen maanden werd duidelijk dat na drie jaar regeren Vivaldi opnieuw niet tot een compromis kon komen.

Dan maar in conclaaf

De voorbije weken trok Van Peteghem richting de deelstaten. Daar onderhandelde hij met de vicepremiers. Maar helaas voor hem leverde dat niks op. De ellenlange discussies, talloze onenigheden en tijdrovende onderhandelingen hebben er nu voor gezorgd dat Vivaldi zich binnen veertien dagen terugtrekt. Als ze de nieuwe fiscale wetgeving op 1 januari 2024 willen laten ingaan, dan moet er dringend iets gebeuren.

De onderhandelingen worden echter niet gekoppeld aan een degelijke pensioenhervorming. PS-minister Karine Lalieux blijft maar bij de pakken zitten. Op de 847 miljoen euro die achter slot en grendel ligt bij de Europese Commissie is het dus nog even wachten tot wanneer Lalieux besluit in gang te schieten.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen