22.2 C
Brussel

Vivaldi schuift gros van besparingen naar volgende regering

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In de federale regering tekent zich een akkoord af om het gros van de extra besparingen naar de volgende legislatuur te schuiven. Die besparingen zijn nodig om het begrotingstekort onder de 3% van het bruto binnenlands product (BBP) te krijgen. Voor de verkiezingen zou er enkel een inspanning worden geleverd om 1,2 miljard euro te besparen, dat meldt De Tijd.

Vanaf volgend jaar zal de Europese Commissie terug strenger toekijken op de budgettaire prestaties van EU-landen. Premier Alexander De Croo (Open Vld) gebruikte dit eind vorige maand als argument tijdens de begrotingscontrole om een extra inspanning van 1,8 miljard euro te lanceren. Die inspanning is broodnodig gezien het begrotingstekort van 4% van het BBP.

Volgens de Hoge Raad voor Financiën moet er komende jaren minstens 12 miljard euro bespaard worden. De Raad gaat ervan uit dat Europese lidstaten tot 2026 krijgen om hun begrotingstekort onder de 3% te krijgen. Maar de vijandigheden tussen socialisten en liberalen van afgelopen maand heeft geleerd dat de PS niet bereid is om nog veel toegevingen te doen. PS en Ecolo lopen niet warm om extra te saneren.

Vivaldi legt zwaartepunt besparingen in 2025 en 2026

Woensdagavond leek toch een compromis in de maak. In 2024 zou de regering nog 0,2% van het BBP willen saneren, dat komt neer op een extra 1,2 miljard euro. De Tijd mocht de tabel inkijken, daaruit bleek wel dat het zwaartepunt verschoven is naar 2025 en 2026. Daar zal telkens een inspanning van 0,8% moeten geleverd worden. Vivaldi schuift de begrotingsverantwoordelijkheid dus af op de volgende regering.

Dat de federale regering volgend jaar niet volledig inzet op extra besparingen, valt te begrijpen. De verkiezingen komen dichterbij en de verdeeldheid wordt alsmaar meer zichtbaar. Daarmee creëert Vivaldi ook een risico. De kans dat de volgende regeringsonderhandelingen maandenlang zullen aanslepen omwille van begrotingsbesprekingen lijken reëel. Tegelijkertijd daalt de Belgische kredietwaardigheid elke dag verder.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen