Onder Vivaldi bereikt de Belgische begroting een nieuw dieptepunt. Het tekort stijgt van 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2022 naar 4,9 procent dit jaar en in 2024. In 2025 zullen we zelfs de bloedrode grens van 5 procent bereiken, zo meldt De Tijd. Dit maakt van België wederom de slechtste leerling van de Europese klas, enkel Slovakije kleurt nog roder.
De begrotingszondaars binnen de Europese Unie blijven bij een tekort van drie procent van het bbp, waar Europa bovendien de grens legt. Het is vooral de Belgische begroting die verder de dieperik in duikt. Zelfs de klassieke zuidelijke probleemlanden, de zogeheten ‘Club Med’, slagen erin een traject op te zetten om het begrotingstekort te verminderen.
De afgelopen jaren werden landen die zich niet aan voornoemde drempel hielden niet bestraft omwille de opeenvolgende crisissen. Hierbij werden corona, de exponentiële energiekosten en de oorlog in Oekraïne aangehaald als verschoning. Ook de Vivaldi-regering verschool zich hier gretig achter.
Vivaldi zal niets meer doen aan begroting
Komende dinsdag zal de Europese Commissie haar rapport over de ontwerpbegrotingen voor 2024 bekend maken. Het ziet ernaar uit dat de Belgische begroting ook daar onderuit gehaald zal worden. Woensdag haalde de Commissie reeds aan dat dit land afstevent op een duidelijke stijging van de overheidsuitgaven.
De federale regering mikte in haar begrotingsopmaak voor 2024 op een tekort van 4,6 procent van het bbp, hetgeen nog steeds meer dat vijftig procent de Europese grens overschrijdt. Hier gaat de Commissie echter niet in mee. Zij komt uit op 4,9 procent en een nog rampzaliger toekomstperspectief.
Met de verkiezingen in het vooruitzicht, zal Vivaldi niet plots op de rem springen en zullen de hete kolen dus doorgegeven worden aan de volgende regering. Zonder correctie zou België tegen de lente van komend jaar een onvoldoende krijgen van de commissie en mag de volgende regering dus meteen op het Europese strafbankje zitten.