13.3 C
Brussel

Vivaldi saboteert Vlaamse diplomatie

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het federale niveau houdt een blijvende ondervertegenwoordiging van Vlaanderen op het Europese en internationale niveau in stand. Het Vlaams Belang reageert verontwaardigd op de lakse houding van de Vivaldi-partijen.

Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn stelde een vraag over de problematiek aan minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR). “Zij antwoordde dat een groep van vier experts de problematiek onderzoekt en rapport zal uitbrengen aan een interfederale werkgroep, tegen eind september”, zegt Samyn. “Een goed verstaander begrijpt hieruit dat Vivaldi deze legislatuur niets zal ondernemen om Vlaanderen de internationale vertegenwoordiging te bieden waar het grondwettelijk recht op heeft.”

Samenwerkingsakkoorden hopeloos gedateerd

De samenwerkingsakkoorden van de jaren 90 liggen aan de basis van het probleem. Die akkoorden bepaalden de bevoegdheidsverdeling tussen de federale overheid en de deelstaten omtrent internationale vertegenwoordiging. Volgens het Vlaams Belang zijn die hopeloos gedateerd, gezien ze geen rekening houden met de staatshervormingen die er sindsdien kwamen en dus ook niet met de wijziging in bevoegdheden.

“Hiermee schendt de federale regering het grondwettelijk principe van foro interno, foro externo”, vervolgt Samyn. “Dit bepaalt dat het bestuursniveau dat intern bevoegd is voor een materie, ook bevoegd is voor de buitenlandse vertegenwoordiging ervan.”

Oplossingen op de lange baan geschoven

Toch lijkt er geen schot in het dossier te komen, ookal was dat wel een belofte van zowel de Vlaamse regering als minister Lahbib. “Het is niet het Vlaamse niveau waar de boel geblokkeerd zit”, meent Samyn. “De federale overheid, met de Franstaligen op kop, willen Vlaanderen de autonomie ontzeggen om zichzelf te vertegenwoordigen in Europa en op het internationale toneel.”

Minister Lahbib wil tegen september via drie verschillende werkgroepen, waaronder vier experten, het dossier proberen deblokkeren. “Men schuift het dus op de lange baan met de ene werkgroep na de andere”, besluit Samyn. “Wij roepen de minister op om nu actie te ondernemen, om Vlaanderen de vertegenwoordiging te geven waar het recht op heeft.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen