6.6 C
Brussel

Vierde nacht op rij rellen in Frankrijk

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In verschillende Franse steden zijn voor de vierde nacht op rij rellen uitgebroken, zo meldt onder meer Le Devoir. Allochtone ‘jongeren’ zorgden voor heel wat problemen in Marseille. Er werden bijna 1.000 relschoppers opgepakt. 

Lichte pantservoertuigen, elite-eenheden en 45.000 gemobiliseerde manschappen: de Franse regering heeft vrijdag “uitzonderlijke” middelen ingezet in een poging de rellen te stoppen die door veel steden van het land razen. Aanleiding voor het geweld is de dood van de 17-jarige Nahel M., die overleed tijdens een politie-interventie. De jongeman zou geprobeerd hebben te ontsnappen aan een verkeerscontrole. 

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin kondigde op televisie aan dat hij alles in het werk zou stellen om het geweld een halt toe te roepen. Zo zouden er meer elitetroepen van de gendarmerie worden ingezet. Dat bleek echter een maat voor niets. Vrijdagnacht meldde de minister reeds dat “er al 270 mensen waren gearresteerd, waaronder meer dan 80 in Marseille.” 

“Iedereen haat de politie”

“Iedereen haat de politie”, zo scandeerden de ‘jongeren’. Ze rukten op langs de straat die leidt naar de beroemde wijk Vieux-Port in Marseille, en naderden politiebusjes die in een aangrenzende straat geparkeerd stonden. Sommigen gooiden projectielen naar die busjes. De politie reageerde door traangas af te vuren. De politie kreeg het geweld in de havenstad niet onder controle en vroeg al snel om versterking. 

Brussel

De rellen van de afgelopen dagen bleven niet beperkt tot Frankrijk. Ook in Brussel kwam het gisteren tot zware schermutselingen. In de nacht van vrijdag op zaterdag moest de brandweer daarenboven verschillende keren uitrukken om kleine brandjes te blussen. “De situatie in Frankrijk wordt als excuus gebruikt, maar in werkelijkheid zien we alweer het falen van de multiculturele samenleving”, zo liet Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken optekenen. Het Vlaams Belang wil het geweld hard aanpakken. “Wie denkt keet te kunnen schoppen omdat er op televisie rellen in een buurland te zien zijn, is bij ons aan het verkeerde adres”, aldus Van Grieken.

https://twitter.com/wokeflix_/status/1675021100730941440?s=20

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen