9.7 C
Brussel

Verplichte gemeenschapsdienst voor werklozen blijkt een totale mislukking

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen in Vlaanderen blijkt een totale mislukking te zijn, zo meldt de VRT. In totaal zouden slechts ongeveer vijf werkloze personen zich hebben aangemeld bij hun gemeente in de hele regio. Het systeem, dat afgelopen zomer officieel door de regering werd ingevoerd, blijkt nu een complete flop te zijn.

Momenteel zijn er in Vlaanderen ongeveer 37.000 langdurige werklozen, dat wil zeggen mensen die al twee jaar of langer geen baan hebben en dus een uitkering ontvangen. De Vlaamse regering voerde in 2021 een wet in om dergelijke werklozen verplicht gemeenschapsdienst te laten verrichten, zoals het schoonhouden van parken met de groendienst of helpen bij evenementen. Dit plan is vorige zomer ingevoerd, en lijkt nu volledig te zijn mislukt.

Van deze 37.000 werkloze Vlamingen zouden er slechts ongeveer vijf personen zich in totaal hebben aangemeld bij de gemeente om deze verplichte gemeenschapsdienst uit te voeren. “Dat zijn er veel en veel te weinig”, zegt Vlaams minister voor Werk, Innovatie, Landbouw en Economie en Sociale Economie Jo Brouns (CD&V).

VDAB

Brouns krijgt veel kritiek van andere partijen. Volgens andere politici ligt de schuld niet alleen bij de christendemocratische politicus, maar ook bij de VDAB. Deze instelling is sinds het begin zeer kritisch over de verplichte tewerkstelling van langdurige werklozen bij gemeentes. Zij hebben het recht om uitzonderingen te maken voor werklozen. Volgens hen is het niet de beste manier om mensen weer aan het werk te krijgen.

Eerder dit jaar, in mei, werd er nog gepeild bij de Vlaamse gemeentes over het verplicht tewerkstellen van werklozen. Slechts één op de zes gemeenten steunde het initiatief destijds. Het is dan ook een zeer omstreden systeem. Er werd toen benadrukt door de gemeenten dat niet alleen Vlamingen, maar ook mensen met een allochtone afkomst op de lange termijn werkloos zijn. Zes op de tien mensen van niet-Europese afkomst werken immers niet en zijn ook niet ingeschreven bij de VDAB.

BRON:VRT
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel (Lier, 2000°) is student Taal- en Letterkunde aan de KULeuven. Hij volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen