19 C
Brussel

Vermeersch (Vlaams Belang) wil hogere spaarrentes afdwingen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Wouter Vermeersch, Kamerlid voor Vlaams Belang, wil dat de overheid tussenkomt en een bodemrente afdwingt. De oproep komt er nadat premier Alexander De Croo (Open Vld) eerder deze week een hogere minimumrente afblokte. Banken hebben sinds vorig jaar hun rentes op leningen fors verhoogd, terwijl de spaarrentes bijzonder laag bleven. “Er moet eindelijk eens eerlijk gebankierd worden. De burgers hebben de grote banken gedepanneerd bij de laatste crisis, het is tijd dat ze wat terugdoen.”

Het Vlaams Belang wil een hogere minimumrente opleggen zodat de spaarrentes omhoog gaan. Dat zei Wouter Vermeersch donderdagmiddag voor de camera’s van V-NIEUWS.

Vermeersch: “Banken verdienen bakken geld door spaarders en geven percentje terug”

“Vandaag worden door de grootbanken vele miljarden verdiend op kap van de kleine spaarder”, aldus Vermeersch. “Het is zo dat [de banken] zelf een rente krijgen van 3 procent bij de Centrale Bank en als ze een lening geven voor een woning daar 4 tot 5 procent voor vragen. [Dit terwijl] ze kleine spaarders slechts een procentje geven. Dus er worden […] bakken geld verdiend op kap van die kleine spaarder en dat is voor ons onaanvaardbaar.”

Vermeersch hekelde ook de weerwil van De Croo. Die liet eerder deze week optekenen dat de overheid zich best niet te moeien heeft met de rentes die banken vragen en geven. “We zijn daar absoluut niet mee akkoord”, besloot Vermeersch. “We mogen niet vergeten dat de belastingbetaler in dit land [iets meer dan] 10 jaar geleden de banken heeft gered. Dus het is tijd om keiharde druk te zetten op die banken, zodanig dat die rente eindelijk wordt verhoogd. En dat kan door de minimumrente op te trekken.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen