13.3 C
Brussel

Vermeersch: “België moet wereldkampioen belastingen af worden”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

België is wereldkampioen belasting op arbeid. Nergens is het overheidsbeslag op arbeidsinkomsten zo groot als in België. Dat melden OESO en BELGA. Bovendien nam de belastingdruk in ons land het afgelopen jaar dan nog eens toe. “Daar moet dringend verandering inkomen”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) ten aanzien van de V-NIEUWS-redactie. “Werken moet lonen, in plaats van bestraft te worden.”

Iemand die alleen woont, met een gemiddeld loon, zag in 2022 53% van zijn inkomen naar de staat gaan. In 2021 was dat nog ‘maar’ 52,6%. België heeft daarmee het eenzame voorrecht om als rijk industrieel ontwikkeld land meer dan de helft van het brutoloon af te nemen. In Duitsland en Frankrijk gaat het om respectievelijk 47,8% en 47%. Ook gezinnen worden fel meer belast in België in vergelijking met het buitenland: 37,8% tegenover een OESO-gemiddelde van 25,6%. Dat is een verschil van 12,2 procentpunt.

België belastingkampioen: “Lonen worden hier niet meer afgeroomd maar afgenomen”

“‘Afnemen’ is hier dus het juiste werkwoord”, zegt Vermeersch. “Want met zo’n verhoudingen is het werkwoord ‘afromen’ niet meer van toepassing, gezien niet alleen de room wordt afgeschept, maar ook de meeste melk.”

“Jaar na jaar is België dus belastingkampioen van de wereld”, gaat Vermeersch verder. “En met deze Vivaldiregering werd het nóg erger: het is een onvervalste belastingregering. Hoog tijd dat hier een einde aan komt. Werken moet lonen, in plaats van gestraft worden. Daarom stellen wij voor om de belastingvrije som op te trekken naar 13.000 euro, ongeveer het niveau van het leefloon. Ook de tweede belastingschijf moet van 40% naar 30%.”

De partij wil besparen waar mogelijk om dit te financieren. Het wil enerzijds de sociale zekerheid afschermen van vreemdelingen en anderzijds fel besparen op de asielfactuur (die nu jaarlijks 1 miljard bedraagt, berekende het Vlaams Belang maandag). Dit door asielopvang in eigen regio. Ook wil de partij de hoogste ambtenarenpensioenen aftoppen (die nu rond 7.800 euro liggen).

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen